Каран: Стање безбједности у Српској повољно

Срна
Каран: Стање безбједности у Српској повољно

БАЊАЛУКА - У Републици Српској стање безбједности је повољно и задовољавајуће, закључак је проширеног колегијума Министарства унутрашњих послова /МУП/ Српске на којем је анализиран рад Министарства у првој половини године.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран рекао је да су припадници овог министарства у протеклом периоду успјешно обавили своју уставну и законску обавезу да заштити уставни поредак Републике Српске, те живот и имовину њених грађана, и поручио да је задовољан радом свих полицијских управа.

Каран је навео да су све активности МУП-а биле усмјерена ка грађанима који су редовно информисани о предузетим свим репресивним и превентивним активностима, објављено је око 1.200 саопштења, а 950.000 грађана посјетило је сајт МУП-а.

"Од круцијалне важности је да у комуникацији са медијима и грађанима промовишемо добре политике МУП-а и поспјешујемо добар рад полиције", рекао је Каран новинарима у Добоју гдје је одржан проширени колегијум МУП-а Српске на којем је анализиран рад овог министарства у првих шест мјесеци ове године.

Он је указао на изазовне, а успјешно обезбијеђене јавне скупове у посматраном шестомјесечном периоду, од којих су неки и међународног карактера попут АТП турнира у Бањалуци који је, како каже, са међународне безбједносне процјене тог ранга, најбоље оцијењен.

Каран је указао и на скупове попут прославе Дана Републике Српске у Источном Сарајеву, обиљежавања у Доњој Градини Дана сјећања на жртве усташког злочина геноцида у концентрационом логору Јасеновац и недавно комеморације у Сребреници, који су протекли без инцидента.

Наводећи да је број кривичних дјела у протеклих шест мјесеци у незнатном порасту, Каран је појаснио да је то резултат активног и појачаног рада МУП-а.

Он је истакао да је евидентирано повећање разоткривености кривичних дјела по непознатом извршиоцу, да су откривена тешка кривична дјела са елементима посебног напада на уставни и друштвени систем из 2020. године на подручју Требиња, а која су разријешена и о чему је раније било говора.

"Констатовано је да је све већи број малољетника као извршилаца прекршаја и кривичних дјела", навео је Каран, те додао да је МУП Републике Српске, након трагичног случаја у Београду, предузео низ мјера које су се односиле на вршњачко насиље, од којих је издвојио увођење школског полицајца од септембра.

У структури извршених крађа, Каран је навео оне које се односе на крађу електричне енергије, шумске крађе, као и односа према животињама.

Каран је указао на добре резултате полиције у области високотехнолошког криминалитета, захваљујући технолошким капацитетима којима располаже, а добри резултати постигнути су и у области организованог криминалитета, издвојивши акцију "Транспортер" у којој је МУП Српске добро оцијењен код Европола и релевантних међународних институција.

Он је рекао да се остварују бољи резултати у области привредног криминалитета, који су праћени финансијским истрагама.

Каран је додао да, упркос превентивним и репресивним мјерама, није задовољан статистичким подацима стања безбједности у саобраћају с освртом на број погинулих и навео да је највећи број возача учесника у тешким саобраћајним незгодама старосне доби између 21 и 30 година, те од 61 до 80, с просјечном старости возила од 25 до 30 година.

Он је као проблем навео и кадровску попуну МУП-а усљед великог броја пензионисања њених припадника и навео да се много очекује од увођења полицијске средње школе.

Каран је поручио да се предузимају активности на јачању професионалних стандарда и етичко-моралних вриједности у полицији и навео да је у протеклих шест мјесеци суспендовано 37 полицајца, од којих је неколико изгубило посао, а против неких се води дисциплински поступак.

"Поднијели смо чак и девет кривичних пријава против 10 полицијаца за кривична дјела", изјавио је Каран.

Он је рекао да МУП Српске поред полицијских послова унапређује и информатичко-комуникационе службе - инсталиране су 1.394 камере у Републици Српској, те да је у управно-правним пословима у остваривању грађанских права за шест мјесеци евидентирано 430.000 захтјева.

Када је у питању опремање полиције, Каран је током јесени најавио униформисање радника на управно-правим пословима, као и наставак на јачању техничких инфраструктурних капацитета.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана