Каран: Стање безбједности лани на задовољавајућем нивоу

Срна
Каран: Стање безбједности лани на задовољавајућем нивоу

БАЊАЛУКА - Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран оцијенио је да је стање безбједности на територији Српске у 2022. години било на задовољавајућем нивоу.

"У току 2022. године евидентирано је 6.631 кривично дјело, што је за 3,3 одсто или 231 кривично дјело мање у односу на 2021. годину", истакао је Каран на конференцији за новинаре у Бањалуци, након сједнице проширеног колегијума министра унутрашњих послова Републике Српске.

Он је рекао да је ово резултат дјеловања полиције на терену - да се спријечи извршење кривичног дјела, а када се оно деси да се на брз начин ријеши.

Каран је рекао да је лани евидентирано око 1.700 повратника у извршењу кривичних дјела.

Он је рекао да се МУП Републике Српске у прошлој години у 18 акција суочио са посебним безбједносним пријетњама након отварања скај и аном апликација.

"Показали смо снагу МУП-а Републике Српске у предмету брзог рјешавања убиства инспектора Раденка Башића у Приједору", истакао је Каран, додајући да МУП проводи сталне и непрекидне активности у области наркоманије и дрога.

Каран каже да је стање јавног реда и мира у Српској у прошлој години повољно, уз смањење дјела.

"У прошлој години јавни ред и мир је нарушен у 4.136 случајева у којима је 5.271 лице починило 5.228 прекршаја", истакао је Каран.

Он је навео да су полицијски службеници на територији Републике Српске у прошлој години пронашли и евидентирали 4.727 миграната који су илегално прешли границу БиХ, што је за 17,8 одсто мање у односу на 2021. годину.

Каран је рекао да се МУП Републике Српске залаже да се казненом политиком штите полицајци, те да буду процесуирани кроз контролне органе сви полицајци који буду незаконитио користили своја полицијска овлаштења.

"Наставићемо опремање специјалне и антитерористичке полиције, јединица жандармерије и редовних полицијских снага, планским обукама полиције, те опремањем полицијских зграда у Републици Српској", поручио је Каран.

Каран је нагласио да ово показатељи потврђују да МУП Републике Српске остварује своју уставну и закониту надлежност у остваривању снаге и стабилности уставног поретка Републике Српске, те очувања живота, имовине и безбједности грађана Српске.

Директор Полиције Републике Српске Синиша Кострешевић рекао је новинарима да је МУП-у Републике Српске лани укупно пријављено 6.831 кривично дјело, од којих се на општи криминалитет односи 5.749 кривичних дјела, привредни криминалитет 476 кривичних дјела и 319 кривичних дјела у области дроге.

Кострешевић је навео да је у области општег криминалитета лани било укупно 10 убистава, од чега је осам расвјетљено, а од нерасвијетљених су остали случај новорођенчета чији је леш пронађен у Љубији и убиство старца у Рогатици.

Он је рекао да је убиство начелника Раденка Башића у Приједору био удар на Републику Српску и њену полицију, истичући да је поносан на рад полиције на потпуном разјашњењу овог кривичног дјела.

Кострешевић је напоменуо да је у прошлој години евидентирано 146 извјештаја о откривању извршилаца кривичног дјела у области високо технолошког криминалитета или за 25 одсто више у односу на 2021. годину.

Он је рекао да су лани у Републици Српској евидентиране 9.894 саобраћајне незгоде са 100 погинулих лица, истичући да је из саобраћаја искључено 18.100 возача због вожње под утицајем алкохола.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана