Каран: Сервис IDDEEA опасан

Срна
Каран: Сервис IDDEEA опасан

БАЊАЛУКА - Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран рекао је да Агенција за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ (IDDEEA) нема овлашћења да успоставља сервисе који се односе на директну везу са грађанима, те да увођење дигиталног потписа нема законско упориште и представља потенцијалу опасност за грађане.

"Немају надлежност ни законски основ. Имају сада један незаконит и неуставан сервис и постоји опасност да дође до злоупотребе личних података", изјавио је Каран новинарима у Бањалуци.

Он је навео да је ово и упозорење грађанима, односно да употребом оваквог сервиса ризикују да изгубе личне податке.

"Ми ћемо реаговати путем наше надлежне Агенције да ли је већ дошло до злоупотребе. Република Српска развија ту област. У изради је нови закон. Кључно је да су подаци свих грађана Републике Српске у власништву Републике Српске и Министарства унутрашњих послова. То је наша изворна надлежност", поручио је Каран.

Он је поновио да Република Српска развија свој систем, те да с тим у вези ИДДЕЕА нема ту могућност.

"Они ће морати да се позабаве тим сервисом који је овог часа врло опасан за злоупотребу личних података", поручио је Каран.

IDDEEA је раније саопштила да је, као институција која је међународно сертификована и надлежна за идентификационе документе, електронски потпис и електронске сертификате везане за идентификационе документе, имплементирала дигитални идентитет у складу са Законом о електронском потпису БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана