Каран: Сатлер дипломатски признао да је неуставно све што се ради

Срна
Каран: Сатлер дипломатски признао да је неуставно све што се ради

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран изјавио је данас да нема дилему да је шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер на дипломатски начин признао да је неуставно и незаконито све што раде 28 година и да као такво не може да егзистира у правном систему Републике Српске, али и БиХ.

Из Делегације ЕУ у БиХ саопштено је раније да је шеф Делегације Јохан Сатлер током јучерашњег састанка са предсједником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем подсјетио на дугогодишњи став ЕУ, односно да ће на европском путу бити потребно испунити Агенду "Пет плус два", што ће омогућити затварање ОХР-а.

- Они који су у неком смислу, рекао бих чувари Дејтона, заправо руше Дејтонску структуру, руше БиХ, њен суверенитет и одлично знају да никакав високи представник, поготово овај који је нико и ништа не може улазити у законодавну сферу - истакао је Каран.

Каран каже да нема дилему да Сатлер, као и остали представници међународне заједнице који здушно 28 година подржавају све оне мјере које руше Дејтонски мировни споразум, крше и руше Устав БиХ, крше суверенитет овакве новонастале државне заједнице БиХ.

- Немам никакву дилему, а знам из којих држава долазе, да су то државе које никада не би дозволили у својој држави да се крши ниједна тачка суверенитета - рекао је Каран и додао да зна да све што раде у БиХ раде бесправно.

Нагласио је да све државе на земаљској кугли имају конститутивне елементе, а да је један од кључних државна власт.

- Кључни елемент сваке државне власти њихових држава је суверенитет и подјела власти на извршну, законодавну и судску - напоменуо је Каран.

Каран је навео да су они наметнули најмање 120 одлука, прије свега девет закона којима су преносили надлежности, којих је готово 100 пренесено, а оне ни данас нису уставне.

- Они то одлично знају. Не само што нису уставне, не само што су их наметнули неуставним путем, него их је наметнуо неко ко на то нема право - рекао је Каран.

Он је подсјетио да због тога Република Српска свих ових година стално говори да све што је наметнуто егзистира привремено и до момента када ће бити избачено из правног промета или у најбољем случају, уз сагласност три конститутивна народа и њихових представника у законодавним структурама, да сами донесу одговарајуће законе које сматрају потребним.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана