Каран: Са полицијским агенцијама сарађујемо неосредно, без ичијих дозвола

СРНА
Каран: Са полицијским агенцијама сарађујемо неосредно, без ичијих дозвола

БАЊАЛУКА - Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран поручио је да ресорно министарство остварује непосредно сарадњу са међународним и полицијским агенцијама у БиХ, а да бошњачка политика, која негативно реагује на долазак полиције из Србије у Српску, руши безбједносни систем и потенцира радикалне елементе.

"Нико не треба Министарству унутрашњих послова /МУП/ дати никакво одобрење, наредбу, нити смо обавезни да некога за то питамо, јер је то законска одредница, прије свега Закона о полицији и унутрашњим пословима Српске, уважавајући све остале законе", изјавио је Каран новинарима.

Он је указао на то да сарадња полиција не датира од скоро, већ уназад годинама, па и деценијама, посебно у вријеме туристичке сезоне, организовања јавних скупова или приликом редовних послова и задатака у откривању тешких кривичних дјела.

"Ти несретни политичари и политика руше безбједносни систем БиХ и региона и не схватају шта раде. Када бисмо поступали по томе шта они кажу, криминалитет би имао широк простор за дјеловање", рекао је Каран коментаришући изјаве појединих бошњачких политичара у вези са најавом доласка припадника МУП-а Србије у Српску за вријеме туристичке сезоне.

Он је нагласио да таква политика носи са собом још једну опасност.

"Она у БиХ буди екстремне и радикалне елементе који све ово претварају у борбу између БиХ и Србије и, у коначном, између српског и осталих народа. Ово је јако лоша порука грађанима", нагласио је Каран.

Он је рекао да полицајци из Србије још нису дошли, да је Србија била присиљена да тренутно тако одлучи и смири тензије.

Каран је указао на то да је исти проблем и када је ријеч о доласку хеликоптера из Србије који би требало да помогне у гашењу пожара.

"Умјесто да кажу хвала Србији и њиховом МУП-у за помоћ, као што то раде све земље у региону, ви направите неку хушкачку политику против Србије на бази понуде да вам неко гаси пожар, спасава људе и имовину", рекао је Каран.

Он је истакао да МУП Српске интензивно сарађује са МУП-ом Србије и када је ријеч о предмету убиства полицајца у Лозници, као што би радили и са свим осталим агенцијама у сличним ситуацијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана