Каран: Правовремен одговор на најављену непогоду да постане правило понашања

Срна
Каран: Правовремен одговор на најављену непогоду да постане правило понашања

ФОЧА - Начин на који су, након најављеног невремена, реаговали сви субјекти заштите и спасавања, те институције и службе на републичком и локалном нивоу, убудуће мора постати правило понашања и редовна пракса када се има било какав податак о могућој елементарној непогоди, рекао је данас у Фочи министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран.

Он је истакао да превентивно дјеловање у кризним ситуацијама подразумијева заједничко дјеловање свих надлежних институција, што значи да могу правовремено доћи до информација важних за заштиту становништва и њихове имовине и да их правовремено размјењују да би се предузеле све мјере да не дође до елементарне непогоде.

-У ситуацији када је дошло до непогоде треба предузети све мјере и употријебити материјална и оперативна средства на спречавању и елиминисању посљедица, односно ако дође до посљедица да их смање како би живот могао да се настави и да нормално функционише. Ова ситуација, понављам још једном, мора постати правило понашања, јер је ово једина законита обавеза и начин понашања свих субјеката заштите и спасавања у Републици Српској - рекао је Каран.

Он је истакао да Министарство унутрашњих послова, заједно са свим локалним институцијама, предузима неопходне мјере из свог домена.

Каран је захвалио руководству општине Фоча, фочанској Полицијској управи и Републичкој управи Цивилне заштите за правовремено и адекватно реаговање.

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић упознао је Карана о предузетим превентивним мјерама и активностима.

Истакао је да је ситуација тренутно стабилна, наводећи да је претходна ноћ била критична, али је успјешно преброђена.

-Пратимо и даље ситуацију, охрабрује то што су падавине спласнуле. У сталној смо комуникацији са Хидроцентралом „Мратиње“ у Црној Гори. У овом тренутку кота до прелива је неких пет метара, што је охрабрујући податак - каже Вукадиновић.

Он је подсјетио да је ова хидроелектрана протекле ноћи искључила агрегате, што је у најкритичнијем периоду смањило ниво Дрине, док од јутрос раде два агрегата.

-Водостаји ријека су у благом порасту, али и даље без плавног таласа и могућности изливања - рекао је Вукадиновић.

Навао је да је ова ситуација показала да је Фоча једна од најризичнијих општина у вези са одбраном од поплава, додајући да је Карана упознао о пројектима градње обалоутврда који су припремљени и чекају реализацију.

-Апелујемо и тражимо од Владе Републике Српске да у наредном периоду поведемо рачуна о заштити обала Дрине и Ћехотине, нарочито у градском језгру. Пројекти су завршени и сада нам треба новац - рекао је Вукадиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана