Каран: Полазна тачка и даље јасна - БиХ нема имовину

Срна
Каран: Полазна тачка и даље јасна - БиХ нема имовину

БАЊАЛУКА- Професор уставног права Синиша Каран изјавио је за да је Република Српска у процесу стварања новонастале државне заједнице БиХ, унијела свој укупни државноправни капацитет, али и капацитет своје имовине, тако да БиХ на територији Републике Српске има на кориштењу и располагању само онолико имовине колико јој Српска уступи.

- Устав БиХ ни на који начин не упућује на то шта се сматра "државном имовином". Ријеч "државна имовина" се не помиње уопште, ни тим ни било којим другим називом - истакао је Каран одговарајући на питање Срне да прокоментарише тврдње Амбасаде САД да "имовина припада држави, а не ентитетима", позивајући се при томе на изјаве помоћника државног секретара Џејмса О'Брајена, а не на Дејтонски споразум.

Професор уставног права је указао на кључну одредницу дефинисану Уставом БиХ која говори да државна имовина спада у надлежност ентитета - генерална клаузула или пресумпција надлежности у корист ентитета, као кључно обиљежје федералног принципа подјеле надлежности у свакој сложеној држави у свијету, па тако и у БиХ.

Он је појаснио да се међу набројаним питањима које спадају у надлежност институција БиХ не налази ниједно које указује на надлежност над "државном имовином".

- Пошто овлашћење над "државном имовином" није Уставом "изричито дато" институцијама на нивоу БиХ, у складу са чланом III(3), надлежност над државном имовином припада ентитетима и наглашавам - институције БиХ могле би евентуално имати у власништву имовину која се користи превасходно за функције и овлашћења која Устав изричито даје нивоу БиХ, али по овлашћењу ентитета - истакао је Каран.

Он је указао да и неки други анекси Дејтонског споразума говоре у прилог овој тврдњи и навео:

"Анекс 9 Дејтонског споразума је споразум Републике Српске и Федерације БиХ о оснивању јавног транспортног предузећа ради 'организовања и рада саобраћајних капацитета, као што су путеви, жељезничке пруге и луке, на њихову обострану корист';

Анекс 8 Дејтонског споразума уређује формирање заједничке међуентитетске комисије за очување националних споменика, чији је мандат утврђивање као националног споменика 'покретне и непокретне имовине од великог значаја за групу људи са заједничким културним, историјским вјерским и етничким наслијеђем, као што су споменици архитектуре, умјетности или историје, археолошка налазишта, групе грађевина и гробља'".

Каран је појаснио да се у Анексу 8 каже: "Ентитет на чијој територији се имовина налази, (а) настојаће да предузме одговарајуће правне, научне, техничке, административне и финансијске мјере потребне ради заштите, конзервирања, презентације и санације имовине и (б) суздржаће се од било каквих намјерних мјера које би могле оштетити имовину".

- Дакле, Анекс 8 Дејтонског споразума јасно предвиђа да ентитети имају искључиву надлежност над питањима која се тичу имовине. Не може се дозволити неуставна трансформација уставне структуре БиХ нити пренос надлежности који води ка једном циљу - унитарној БиХ. Тај експеримент неће успјети јер раде против Устава и Дејтонског споразума! - поручио је Каран у изјави за Срну.

Он је рекао да мора поновити суштински важну истину, а то је да БиХ нема своју имовину.

- Имовина припада ентитетима, сва природна и јавна добра која се налазе на територији ентитета искључиво њима и припадају - констатовао је Каран.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана