Каран: Одлука о забрани протеста у Сарајеву политички мотивисана

Срна
Каран: Одлука о забрани протеста у Сарајеву политички мотивисана

БАЊАЛУКА - Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран сматра да је одлука о забрани окупљања Срба испред зграде Тужилаштва БиХ у Сарајеву политички мотивисана.

- Оно што сам могао лично да закључим из медија, чини ми се да је Министарство унутрашњих послова Кантона Сарајево подлегло политичком утицају и да је тај утицај био одлучујући за доношење те одлуке, а не безбједносни разлози - рекао Каран новинарима у Залужанима код Бањалуке.

Он је навео да Министарство унутрашњих послова Републике Српске није имало никаквих безбједносних сазнања, које би уступило да је имало, нити је добило било какве упите у том смислу од сарајевске полиције.

Сарајевска полиција забранила је одржавање протеста Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ 1. септембра испред Суда и Тужилаштва БиХ због неиспуњавања формалних услова и из безбједносних разлога, саопштено је из кантоналног Министарства унутрашњих послова

Предсједник овог одбора поднио је 24. августа захтјев за одржавање мирног скупа 1. септембра испред зграде Тужилаштва БиХ у Сарајеву због политичке оптужнице против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора “Службеног гласника Српске” Милоша Лукића.

Тужилаштво БиХ подигло је 11. августа оптужницу против Додика и Лукића због непоштовања одлука Кристијана Шмита.

Подршку Додику и Лукићу пружили су представници удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, али и бројних невладиних организација који су најавили присуство протестима, као и представници странака владајуће коалиције у Српској. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана