Kаран: Од Исака ћу тражити да објасни своју опасну изјаву

Срна
Kаран: Од Исака ћу тражити да објасни своју опасну изјаву

БАЊАЛУКА - Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран упозорио је да изјава министра унутрашњих послова Федерације БиХ Раме Исака да неће дозволити окупљање Срба ни на ентитетској линији није добра, јер у политичком смислу може бити и јесте проблематична.

- Такве изјаве имају хушкачку реторику, те могу да подстакну неке радикалне појединце и групе да ураде нешто што не би смјели - рекао је Каран новинарима у Бањалуци.

Каран је оцијенио да је одбијањем да се на миран и достојанствен начин изрази мишљење на територији ФБиХ кантонална полиција од ентитетске границе направила границу за људска права и слободе и за изражавање мишљења.

- Нема ентитетске границе за људска уставна права и слободе, али ентитетска граница јесте граница за стварну и мјесну надлежност свих ентитетских институција, посебно Министарства унутрашњих послова - рекао је Каран.

Он је навео да ће од колеге из Федерације тражити да објасни своју изјаву, те појаснио да МУП Српске до ентитетске линије има пуну мјесну надлежност у оквиру својих надлежних послова, као и кантонална министарства у оквиру Федерације БиХ.

- Са друге стране, ово нас је дубоко асоцирало и вратило потребу за поновном реформом полиције. Сада се показало колико је снажна и мудра билаодлука наших политичких представника, предвођених садашњим предсједником Милорадом Додиком, да задрже МУП и Полицију Српске у својој надлежности - рекао је Каран.

Он је напоменуо да је управо то данас гарант остваривања људских права и слободе мишљења за грађане Српске, те додао да је потребно и даље јачати МУП Српске како би био спреман да заштити грађане, а прије свега Устав Српске.

Каран је позвао грађане Српске да на миран и достојанствен начин данас изразе свој став о томе да у овој БиХ и Републици Српској не може неки странац доносити законе и да ти закони не могу бити проводиви.

Након што је Министарство унутрашњих послова Кантона Сарајево забранило за данас најављени протест у организацији Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ испред Суда и Тужилаштва БиХ “због неиспуњавања формалних услова и из безбједносних разлога”, предсједник Одбора Ђорђе Радановић позвао је Србе да дођу на линије разграничења са ФБиХ у својим општинама и градовима и обуставе саобраћај на 30 минута.

Радановић је 24. августа поднио захтјев за одржавање мирног скупа 1. септембра испред зграде Тужилаштва БиХ у Сарајеву због политичке оптужнице против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора “Службеног гласника Српске” Милоша Лукића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана