Каран: Њемачка, Америка и Британија заједнички руше ријешено национално питање у БиХ

Срна
Foto: Aгенције

БАЊАЛУКА- Професор уставног права Синиша Каран истакао је да политички атаци Њемачке, потпомогнути "војним снагама" Американаца и Британаца, нису ништа друго него директан удар на најболнију тачку народа на просторима бивше Југославије од када постоје, а то је удар на рјешавање националног питања.

У ауторском тексту за Срну Каран је нагласио да су Дејтонски мировни споразум и посебно Устав успјели како-тако зауставити трагични сукоб, који је у основи био национални сукоб у форми грађанског рата.

Ауторски текст професора Синише Карана Срна преноси у цијелости:

Дејтонски Устав је на својеврстан и специфичан начин ријешио национално питање, тиме прекинуо рат на начин да је сваки од три сада конститутивна народа конституисао на својој територији своју државну организацију у пуном унутрашњем суверенитету и "добровољно“ се одрекао дијела вањског суверенитета у корист савезног нивоа.

Функција великог броја федерација у свијету, а посебно више националних језички различитих, више религијских са различитим историјским насљеђем /Швајцарска, Канада, Индија, Уједињено Краљевство/ се показала не само као облик државног уређења, већ и специфичан начин и рекли бисмо и једини начин рјешавања националног питања.

Овом приликом морамо подсјетити и Американце да је и њихова прва у свијету настала федерација управо била једно од прагматичних рјешења за њихово друштво, за њихову државу да опстане и да се и данас развија у федералном духу, а истовремено подсјећамо и Британце да је увођење федералног уређења код њих био једини начин за рјешавање проблема Ирске.

Подсјећамо и Нијемце да су друга држава у Европи крајем 19. вијека послије Швајцарске, који су увели федерални облик уређења као једино рјешење политичког карактера да задрже субјективитет до тада самосталних државица на том подручју. Само тако федералним односима специфичним за то вријеме успјели су да формирају федералну државу у складу са својим друштвеним околностима.

Дакле, свака од ових федерација је у вријеме свог настанка имала своје различите друштвене околности настанка и на различите начине у пракси реализују принципе својих федерално уређених држава.

Тако је урадила и дејтонска, новонастала државна заједница, федералног, суи генерис уређења БиХ.

Свака федерација на свијету, па и БиХ је суи генерис федерација и зато немојте да нам извозите демократију, предлажете најбољи облик државног уређења, не причајте нам о људским правима и слободама, о владавини права, не кршите наш Устав и још једном понављамо - не нарушавајте рјешење најболнијег питања на овим просторима, а то је национално питање.

Три конститутивна народа у БиХ су пронашла егистенцијални облик специфично уређених федералних односа на бази различитости етничког, језичког, културног, економског, социјалног и сваког другог погледа са којим су ушли у формирање новонастале савезне федералне државне заједнице и оно као такво функционише.

У сваком другом облику државног уређења које ви покушавате да наметнете, не рушите ви, како сте замислили, Републику Српску, ви рушите БиХ, а то морају да знају, прије свега, они који вас из незнања или само мржње према Републици Српској подржавају или како је ваш предсједник Линколн још некада давно рекао и за вашу сопствену државу "...да не може бити пола ропска, а пола спободарска...", или да вам преведемо: што не желите себи, то не чините ни другима.

И на крају, сем потврде ваших недобронамјерних /лажном демократијом прекривених/ поступака којима свједочимо већ дуже вријеме, будите сигурни да када је ријеч о Републици Српској, њене институције и њен слободарски народ неће дати ни дјелић Републике Српске да задовоље ваше сулуде непроводиве идеје.

Демократија се не извози, државна уређења се не копирају, она се стварају на реалној друштвеној подлози на исти начин на којем су настале и данас функционишу и ваше државе.

Ваша демократија је уништила СФРЈ, неће и Републику Српску.

Само три конститутивна народа могу и требају, као одраз укупних реалних посебности које носе са собом, рећи и остварити друштвени и државни оквир могућег живота /суживота/.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана