Каран: Нема заштићених у борби против криминала

Срна
Каран: Нема заштићених у борби против криминала

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран изјавио је вечерас да у Српској нема заштићених у борби против свих видова криминала.

"Када бих лично или било који припадник Министарства унутрашњих послова Републике Српске (МУП) покушали да некога заштитимо починили би кривична дјела прикривања, трговине утицаја или злоупотребе службеног овлашћења", рекао је Каран.

Он је истакао да је један од важнијих задатака МУП-а Републике Српске рад на личном интегритету полицајца.

"Желимо да етички кодекс полицајаца буде на вишем нивоу. Тиме стварамо веће повјерење грађана. Позив полицајца је частан, али и опасан и тако школујемо наше кадрове. У обављању службених послова, након рата, 31 полицајац је погинуо, а у овој години имамо 33 напада на наше службенике", рекао је Каран за АТВ.

Према његовим ријечима, неопходно је строже третирати напад на полицајце.

Каран је нагласио да кривично-правна реформа у БиХ није имала адекватне резултате јер није остварена пуна сарадња полиције и тужилаштава.

"Има простора за још бољу сарадњу тужилаштава и полиције, иако у многим стварима сарађујемо добро", рекао је Каран.

Он је оцијенио да мора бити побољшана безбједност саобраћаја и да полиција чини све да тако буде.

"Када говоримо о безбједносној ситуацији у Српској, начињен је помак, прије свега у борби против криминала. За 50 одсто повећан је број откривених кривичних дјела који се односе на наркоманију, али и на финансијске истраге. Добро сарађујемо и са осталим полицијским агенцијама", нагласио је Каран.

Он је навео да је важно што МУП Српске квалитетно ради и када је ријеч о "скај" и "аном" апликацијама.

Говорећи о безбједносној ситуацији у Српској и БиХ након сукоба у Гази, Каран је рекао да МУП интензивно прати ситуацију, јер постоје идеологије које су блиске радикалним и екстремним политикама.

"Имамо и одређена оперативна сазнања, јер је у БиХ опасно сврставање на страну оних који имају терористичке накане. Нажалост, у БиХ можемо доћи до радикализације политичке сцене. У сваком случају, МУП Српске се успјешно носи и са овим изазовом", рекао је Каран.

Када је ријеч о изјавама министра унутрашњих послова Федерације БиХ (ФБиХ) Раме Исака о званичницима Српске, Каран је рекао да као министар не смије дјеловати на начин гдје би могао утицати хушкакачки на екстремне структуре.

"Не знам који су његови пориви за тако нешто, полицијски и безбједносни нису, и све могу посматрати са аспекта неке радикалне политике. То не треба министру унутрашњих послова и његове изјаве могу утицати на радикалне елементе за извршње насиља", сматра Каран.

Коментаришућу судски процес против предсједника Републике Српске Милорада Додика и одлуке Кристијана Шмита, Каран је поновио да је неко ко није легитиман начинио закон и на основу тога дјелује Тужилаштво.

Мора се рећи зашто је сада важан отпор народа и институција Републике Српске. Циљ јесте урушавање статуса Републике Српске и ово што се сада догађа је насилни пут рушења уставног поретка БиХ и Српске. Када би ово прошло, грађани Српске не би имали могућност отпора према обичном човјеку који сутра може донијети закон да се укида имовина Републике, њено име и да буде укинута. Зато се морамо вратити Дејтонском споразуму", сматра Каран.

Он је напоменуо да и судије и тужиоци знају да ово што се ради у БиХ није уставно.

"Боравак било каквог странца у БиХ је катастрофалан и урушава ову земљу. Шмит зна да није високи представник, односно да је нико и ништа, али енглеска и америчка сила врше притисак у БиХ. Они не разумију да наши грађани неће никада дати Републику Српску која је гарант слободе. Треба корисити све механизме у заједничким институцијама за заштиту српског народа", закључио је Каран.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана