Каран: Изјава Хелеза прави немјерљиву штету БиХ

Срна
Каран: Изјава Хелеза прави немјерљиву штету БиХ

БАЊАЛУКА - Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран рекао је да је тврдња министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза о постојању паравојних кампова у Републици Српској опасна са политичког и безбједносног аспекта и да прави немјерљиву штету БиХ.

Каран је истакао да Хелезова изјава прави немјерљиву штету БиХ јер пружа подршку радикалним елементима који постоје у ФБиХ.

"Изјава министра Хелеза, није немушта, врло је опасна и дио је синхронизоване акције покушаја пребацивања одговорности и нестабилности на Републику Српску", рекао је Каран за Радио Републике Српске.

Говорећи о параџематима у ФБиХ, чије постојање представља потенцијалну безбједносну пријетњу, Каран је истакао да је већина њих, барем формално, ушла под окриље Исламске вјерске заједнице, али да најмање 22 нису.

Каран је рекао да Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске оперативно прати ситуацију, те да један број њих, скривен иза неких културних, вјерских и умјетничких друштава, и даље дјелује у ширењу радикалних идеја и могу бити потенцијално жариште за извођење неких екстремних акција.

Осврћући се на нелегално дјеловање Кристијана Шмита у БиХ, Каран је нагласио да Шмит руши Дејтонски мировни споразум, уставни поредак БиХ и њену безбједност.

Он је подсјетио да су сви високи представници у протеклих 28 година нападали Дејтонски мировни споразум, тежили унитаризацији БиХ и рушили њену уставну структуру БиХ.

"Исто то ради и Шмит, који је негација суверенитета и власти у БиХ", рекао је Каран.

Он је истакао да је најбољи примјер унитаризације БиХ покушај обиљежавања ЗАВНОБИХ-а у Републици Српској.

Каран је поручио да је обижљежавање ЗАВНОБИХ-а рушење концепта Дејтона и рушење Републике Српске.

Министар унутрашњих послова Републике Српске рекао је да је безбједносна ситуација у Српској задовољавајућа и да је повећан степен расвијетљености кривичних дјела.

Према његовим ријечима, у опремање МУП-а у протеклом периоду уложено је 176 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана