Каран: Дан српског јединства је празник сваког Србина ма гдје се у свијету налазио

РТРС
Каран: Дан српског јединства је празник сваког Србина ма гдје се у свијету налазио

Дан српског јединства, слободе и националне заставе један је од најбитнијих датума у политичком, историјском и културном календару српског народа ма гдје се он налазио јер је израз припадности једнородном, националном српском бићу, рекао је професор уставног права и министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран.

Каран је гостујући у нашем Јутарњем програму нагласио да овај празник препознаје јединственост српског народа и да се ове године прославља тамо гдје никада није.

- Сви наши празници подсјећају на слободу, српско јединство и националну заставу, које преводим као државу јер су те три ствари које карактеришу српску историју. Та историја је потпуно заједничка за све Србе у свијету - истиче Каран.

Он је нагласио да пробој Солунског фронта није била обична битка, већ битка која је показала да само јединство једног народа и његова жеља за слободом и државом може да побиједи далеко већег и јачег непријатеља.

- Ношење барјака, односно заставе је била привилегија. Та застава никада није пала током пробоја Солунског фронта. Срби су се тамо борили не само за своју слободу већ и за слободу свих јужних Словена. Овај празник зато требају да поштују и остали народи јер је њиме пружена рука мира и толеранције - каже Каран.

Каран је нагласио да не постоји ниједан тежак тренутак у српској историји који се није побиједио снагом јединства.

- Небитно да ли постоје или не постоје политичке размирице, када су у питању национална питања, тада српско јединство долази до изражаја, јер нема слободе ни државе без јединства - каже Каран.

Он истиче да Срби имају двије матице - Србију и Републику Српску које су дужне да заштите све Србе било гдје да живе, те је зато овај празник сваког Србина гдје год да се налази.

- Идентификација сваког грађанина са својом државом је њена највећа снага, а ми се данас идентификујемо с њом тако што ћемо извисити заставе и показати свој патриотизам - рекао је министар.

Додао је да сви наши празници служе да нашим младим покољењима кроз уџбенике и историју покажемо шта су радили њихови преци и докажемо да слобода није дошла тек тако већ стотинама година уназад кроз велике жртве.

- Дан српског јединства доказује, показује и усмјерава све Србе у свијету да су дио јединственог српског народа. Зато су под мудрим вођством руководства српске и Србије укинуте "све Дрине" на свијету. Зато се у посљедње вријеме и највише инфраструктуре гради управо на Дрини  - нагласио је Каран.

Славимо данашњи дан, поручио је министар Каран, јер он враћа Србе у национално коријење са својим језиком, писмом и обичајима, али поштујући све друге народе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана