Каран: БиХ нема високог представника

Срна
Каран: БиХ нема високог представника

БАЊАЛУКА - Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран рекао је да БиХ нема високог представника јер нема релевантне резолуције Савјета безбједности УН за његово именовање.

Каран је нагласио да Дејтонски мировни споразум не препознаје Савјет за спровођење мира (ПИК) јер је то антидејтонска и политичка институција јаких сила.

-Дејтонски споразум и Анекс 10 су једина мјера ко има статус високог представника. То је онај за којег је потребна сагласност Републике Српске и ФБиХ и релевантна потврда резолуцијом Савјета безбједности УН јер су се стране сагласиле. Све друго су спекулације - истакао је Каран.

Он је нагласио да је ово ситуација када се на потпуно нелогичан и нетранспарентан начин административним и језичким играријама жели пренапрегнути чињеница да нема релевантне резолуције Савјета безбједности УН да је Кристијан Шмит високи представник.

-Савјет за спровођење мира је само створено политичко тијело, наставак оне конференције Југославије након Лондонске конференције послије Дејтонског мировног споразума гдје су политички лидери најјачих земаља себи приграбили неко право да они предлажу високог представника - рекао је Каран данас новинарима у Залужанима код Бањалуке.

Нагласио је да се 28 година Устав БиХ мијења на штету Републике Српске и разрађује се њен федерални статус разним језичким, лаичким, неправним, административним и различитим широким неисправним тумачењима свега и свачега, Дејтонског мировног споразума и Устава.

Каран је истакао да поједини бошњачки представници својим изјавама руше сложено федерално уставно уређење БиХ искључиво у функцији унитаризма.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана