Каран: 112 јединствени број а не јединствени систем

Срна
Каран: 112 јединствени број а не јединствени систем

БАЊАЛУКА - Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран рекао је да јединствени европски број за хитне случајеве 112 остаје у Републици Српској и да је ријеч о јединственом броју за хитне случајеве, а не јединственом или централизованом систему 112.

Каран је истакао да је само број 112 јединствен, као уосталом и у цијелој ЕУ, а правни, технички и организациони аспект не доводи до преноса надлежности на ниво БиХ, односно Република Српска и њене институције задржавају надлежност и независност у поступању у вези броја 112.

"С обзиром на то да су јуче у појединим медијима изнесене нетачне информације у вези са увођењем јединственог европског броја за хитне случајеве 112, у циљу објективног информисања јавности наводим да је тачно да је Влада Републике Српске усвојила информацију о Нацрту закона о допунама Закона о комуникацијма, којим се стварају законски предуслови за увођење јединственог европског броја за хитне случајеве 112. Међутим, сви остали наводи које су изнијеле у јавност поједине медијске куће, апсолутно нису тачни", нагласио је Каран.

Он је објаснио да је већ 12 година Република Српска путем надлежних институција посвећена овој материји, односно путем Министарства унутрашњих послова и Министарства саобраћаја и веза активно учествује у изради и доношењу како законских тако и техничких рјешења која су потребна за увођење броја 112 у БиХ, а при томе пазећи да не дође до преноса било какве надлежности на ниво БиХ.

На тај начин, нагласио је он, спријечено је да дође до преноса било које надлежности, а која се односи на поступања надлежних хитних служби при увођењу броја 112.

"Можемо слободно рећи, похвалити се, да су, након толико година посвећености овој материји, недавно сви приједлози и сугестије које је предложила Република Српска на текст закона који ће уредити ову материју, потпуно уважене и усвојене кроз сам текст Нацрта закона", нагласио је Каран.

С тим у вези, додао је он, предложене допуне Закона о комуникацијама уређује број 112 на начин да се успостављање и територијална организација комуникације према хитним службама према којима ће позив бити упућен у БиХ путем јединственог европског броја 112, као и технички аспект који се треба задовољити за увођење броја 112, уреди посебним прописима ентитета и Брчко дистрикта.

"Такође, наглашавамо да је самим законом дефинисано да се и сва остала питања везано за увођење броја 112 уређују уз сагласност надлежних институција ентитета и Брчко дистрикта", рекао је Каран.

Када се погледају ове чињенице, сасвим је јасно да апсолутно нема простора спекулацијама које поједини медији износе у јавност и тако доводе грађане Републике Српске у забуну, рекао је Каран.

Према његовим ријечима, институције Републике Српске увијек су посвећене очувању уставних и законских надлежности Српске, а један од примјера је и овај, гдје је уз уважавање уставних и законских надлежности Републике Српске омогућен правни оквир за увођење јединственог европског броја 112, а који ће служити на добро свим грађанима.

"Циљ увођења јединственог европског броја за хитне случајеве 112 је да се грађанима ЕУ, у току боравка у инстранству на подручју ЕУ и Европе, пружи услуга хитне службе са истом брзином одзива и ефикасности као и грађанима земље у којој бораве. Значи, ријеч је о јединственом или истом броју 112 за хитне случајеве, а не о јединственом или централизованом систему 112", поручио је Каран.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана