Караџић тужио Владу Велике Британије

Tanjug
Караџић тужио Владу Велике Британије

ЛОНДОН - Први предсједник Републике Српске Радован Караџић (79) тужио је Владу Велике Британије за нехумано поступање и кршење људских права у затвору на острву Вајт.

Према писању британског Дејли Мејла, Караџић тражи одштету од 50.000 фунти. Њему је забрањено да комуницира на матерњем српском језику и да у ћелији има књиге и лаптоп.

 То се, према писању портала, дешава након што је његова кћерка Соња Караџић-Јовићевић 2021. године тврдила да њеног оца у британском затвору држе у "нездравим" и "нецивилизованим" условима. Подсјећају да је Караџићева кћерка тада за Срну, рекла да што се физичког и здравственог стања њеног оца тиче, он је смјештен у условима који су неприхватљиви.

"Ако томе додамо и чињеницу да се налази у згради пуној канцерогеног азбеста која је забрањена широм свИЈета, јасно је у каквом ће стању бити", изјавила је она. 

Рекла је и да је премјештање њеног оца у затвор у Британију било намјерно у инат њеној породици.

"Мој отац је у веома нецивилизованој ситуацији, а што се његове породице тиче, његово пресељење на југ Енглеске намјерно је направљено да би га држао подаље, ван правила Резолуције Уједињених нација коју је усвојио Савјет безбедности. Биће нам веома тешко физички, финансијски и процедурално, због виза, имунизације током пандемије, па чак и послије тога, да икада одемо тамо и посјетимо га".     

Караџић је осуђен 2019. године за геноцид над Хрватима и муслиманима током посљедњег рата у БиХ.  Првобитно је осуђен на 40 година затвора на Међународном кривичном суду у Хагу, а потом му је казна повећана на доживотну робију без условног отпуста.

Подсјећају да је Караџић пребачен авионом из Холандије у Велику Британију 2021.  

Британија је била у великој мјери укључена у његову осуду, а бивши министар спољних послова Доминик Раб био је један од младих адвоката који је израдио правну процедуру за његово пребацивање у Велику Британију, пише Дејли Мејл, преноси Тан‌југ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана