Кандидатски статус за БиХ до краја седмице?

Срна
Кандидатски статус за БиХ до краја седмице?

БРИСЕЛ - БиХ би ове седмице требало да добије статус кандидата за учлањење у ЕУ, јавила је новинска интернет страница специјализована за политику Уније "Еурактив".

Страница наводи да је овакав развој догађаја услиједио након препоруке Европске комисије у октобру, у вријеме када ЕУ почиње да даје стратешки значај региону.

"Еурактив" је имао увид у нацрт документа о проширењу, стабилизацији и процесу приступања ЕУ, коју ће чланице Уније потписати ове седмице.

У нацрту документа препоручује се додјељивање кандидатског статуса БиХ, који мора да одобри Европски савјет, под условом да се предузме неколико корака.

"У тренутном геополитичком контексту, Савјет наглашава хитност помјерања БиХ на путу ка ЕУ", истиче се у нацрту документа.

Европски комесар за проширење и сусједску политику Оливер Вархељи изјавио је за "Еурактив" након препоруке Комисије да је идеја та да "БиХ мора да докаже да ће радити ствари другачије", уз напомену да понуда "није за политичку класу, већ за земљу".

Према тексту документа, министри ЕУ ће "са забринутошћу" истаћи укупан ограничен напредак у реформама, али ће нагласити позитивне кораке које је БиХ предузела у вези са неколико питања.

Поменута питања углавном се односе на допуне закона о јавној набавци, управљању јавним финансијама, именовање четворо преосталих судија и ратификовање неколико споразума ЕУ о истраживању, цивилној заштити и сарадњи са Европолом.

"ЕУ очекује да се брзо оформе функционална законодавна тијела и власти на нивоу, БиХ, ентитета и кантона, како би се усредсредили на реформе на путу ка ЕУ", напомиње се у документу.

Комисија је у октобру уврстила приједлог у вези са кандидатским статусом БиХ у годишњи извјештај о проширењу, уз осам приоритета везаних за реформе за које Брисел тврди да ће ојачати демократију у БиХ.

Приоритети укључују мјере јачања владавине права, борбу против корупције и организованог криминала, управљање миграцијама и осигуравање основних права.

"Еурактив" наглашава да су приоритети реформи углавном повезани са 14 приоритета које је Комисија представила у мишљењу из 2019. године о спремности БиХ да постане кандидат за учлањење у ЕУ и које треба испунити у контексту отварања преговора о приступању.

Додјељивање кандидатског статуса БиХ подржали су, између осталих, чешко Предсједништво ЕУ, Аустрија, Словенија, Италија и Мађарска, док су Француска, Холандија и донекле Њемачка против, јер сматрају да би таква одлука била "незаслужена награда властима на нивоу БиХ, које су мало учиниле да допринесу европским амбицијама БиХ".

БиХ је потенцијални кандидат за учлањење од 2003. године, а званичан захтјев предала је у фебруару 2016. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана