Кандидатски статус се добија када одлучи Европска комисија

Срна
Кандидатски статус се добија када одлучи Европска комисија

САРАЈЕВО - Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија захвалио је данас шефу Делегације ЕУ Јохану Сатлеру за добре вијести о препоруци да се БиХ додијели кандидатски статус, оцијенивши да се тај статус добија када одлучи Европска комисија јер то није "олимпијска норма" коју треба испунити.

Након што му је Сатлер уручио Извјештај о напретку БиХ у протеклој години и Препоруку за додјељивање статуса кандидата, Тегелтија је захвалио за добре вијести из Брисела истакавши да је БиХ заслужила препоруку и раније, подсјетивши да су углавном долазиле вијести како нешто није урађено и "ако не урадите ми ћемо оно".

Тегелтија је истакао да је ову о одлуку Европске комисије очекивао бар прије годину дана, али да се то десило тек данас.

"Одлука о додјељивању кандидатског статуса није никаква олимпијска норма да треба да урадите, него процјена политичке ситуације када Европска комисија одлучи да вам додијели кандидатски статус", рекао је Тегелтија на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Према његовим ријечима, први услов је да је БиХ испунила довољно услова за добијање кандидатског статуса.

"Ја то понављам већ годину дана, сматрам да је БиХ испунила довољан број услова из оних 14 приоритета који нам је омогућавао да добијемо кандидатски статус и раније", навео је предсједавајући Савјета министара.

Он је додао да је други услов геополитичка ситуација и процјена да ЕУ пошаље поруку БиХ.

"Мислим да би било боље да су те поруке послате раније грађанима БиХ, поготово кад смо излазили из пандемије, па улазили у европски рат који постаје озбиљан проблем. Али ово је трентутак кад је Европска комисија донијела одлуку да предложи кандидатски статус за БиХ", констатовао је Тегелитија.

Он је истакао да је Савјет министара у претходне три године, од када је на челу ове институције, имао у фокусу захтјеве које је представила Европска комисија пред БиХ.

"Мислим да смо испунили неколико веома тешких услова које су представили пред нас испунили и зато сматрам да смо заслужили овај кандидатски статус", рекао је Тегелтија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана