Кандидати СНСД-а вратили мандате: Умичевић се двоумио, али и потписао

АТВ
Кандидати СНСД-а вратили мандате: Умичевић се двоумио, али и потписао

БАЊАЛУКА - Свих 35 кандидата са листе СНСД-а за одборнике у Скупштини града Бањалука на протеклим локалним изборима потписали су изјаве у којима свој мандат одборника у бањалучкој скупштини дају на располагање руководству странке.

Досадашњи предсједник Скупштине града Љубо Нинковић потврдио је за АТВ да је вратио мандат и да ово "показује јединство странке".

"Наравно да сам вратио мандат, то показује само страначку дисциплину и договор након састанка са предсједником Републике. Колико сам информисан, мислим да су све колеге, не само ови што су прошли, него свих 35 кандидата са листе вратили своје мандате", рекао је Љубо Нинковић, који је био кандидат за одборника СНСД-а у Скупштини града Бањалука.

Међу њима је и Богољуб Зељковић, једно од нових лица на листи. Иако је обезбиједио сигуран улазак у градску скупштину, за бањалучку телевизију је рекао да је без проблема потписао изјаву о враћању мандата.

"Наравно да се слажем са одлуком предсједника странке и руководством и сматрам да је нормално да ми ставимо на располагање нашој странци. Ниједног тренутка не сумњам да ће одлука коју ће предсједник Додик и органи странке донијети бити на добробит развоја града Бањалуке и њених грађана", каже Богољуб Зељковић.

Маринко Умичевић, дугогодишњи одборник и привредник, каже да се чак једно вријеме двоумио да ли да преда мандат, иако је ово већ пети пут како је одборник. Међутим, за своју одлуку ипак је нашао разлог. 

"Ја сам дао свој мандат на располагање предсједнику, па нек изволи, нек он одлучи, он зна шта је најбоље за странку у ова тешка времена кад је ударила и курта и мурта, тако да имам апсолутно повјерење у предсједника", рекао је Умичевић.

Већ сама Додикова најава о мандатима узбуркала је јавност. Многи су сматрали да се мандати не могу враћати прије објављивања коначних резултата. У Републичкој изборној комисији РС кажу да сваки појединац са својим мандатом може да ради шта хоће.

"Ово није ни против закона ни против правила, оставка ковертирана може се понудити и прије а и послије добијеног мандата", каже Александар Радета, члан Републичке изборне комисије.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик након одржаног састанка са Градским одбором СНСД-а прије седам дана да ће кандидати који су били на њиховој листи за локалне изборе у Бањалуци потписати изјаву о оставци, а да ће руководиоци партије изабрати 11 кандидата који ће ићи у Скупштину.

Реагујући на ову најаву из Централне изборне комисије БиХ су саопштити да у складу са Изборним законом БиХ мандат припада изабраном носиоцу мандата, а не политичкој странци, коалицији или листи независних кандидата која га је предложила на кандидатској листи.

Изабрани носилац мандата, изабран на непосредним и посредним изборима, дужан је да потпише изјаву којом одбија или прихвата мандат на обрасцу који прописује Централна изборна комисија БиХ у року од седам дана од пријема изјаве. Претпоставка је да ће одборници СНСД-а који су изабрани на протеклим изборима проћи и кроз овај поступак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана