Кандидата за начелника Сребренице нуди и СДС

Маријана Миљић Бјеловук
Кандидата за начелника Сребренице нуди и СДС

СРЕБРЕНИЦА - Прича о томе ко ће у трку за првог човјека Сребренице испред српских странака добија свој наставак јер из највеће опозиционе партије у Републици Српској наводе да би они овај пут могли имати свог кандидата на предстојећим локалним изборима којем СНСД треба да да подршку.

За предстојеће локалне изборе за начелника Сребренице у игри су тренутно два имена и то садашњи начелник Младен Грујичић, који тврди да има подршку свих политичких странака у Сребреници, те Милош Вучић, који је приједлог Општинског одбора СНСД-а Сребреница.

Ситуацију у Сребреници покушали су да смире пред ставници СНСД-а који су претходних дана разговарали са тамошњим руководством странке.

- Разговарали смо са предсједником Општинског одбора СНСД-а Радомиром Павловићем, Грујичићем, али и одборницима СНСД-а, од којих неки подржавају политику коју води Павловић, док су други за Грујичића. Имаћемо још састанака након којих ћемо донијети коначан став о питању кандидатуре за првог човјека Сребренице - казао је "Гласу" потпредсједник СНСД-а Мирослав Бојић.

Нагласио је да ће СНСД заједно са осталим српским странкама имати заједничког кандидата.

- Вјерујем да ће наш кандидат однијети побједу у Сребреници јер је та локална заједница стратешко мјесто за српски народ. Кандидат СНСД-а мора да побиједи и ми ћемо пронаћи најбоље могуће рјешење - увјерен је Бојић.

Из СДС-а поручују да су спремни на разговоре када је ријеч о кандидатури за првог човјека Сребренице, али и подсјећају СНСД на раније договоре.

- Наш став о овомпитању је непромијењен. Разговараћемо са свим српским странкама о наступу и подршци заједничком кандидату за предстојеће локалне изборе, али такође мораћемо подсјетити СНСД на наш ранији договор - казао је "Гласу" лидер СДС-а Милан Миличевић.

Нагласио је да је раније договорено да у једном изборном циклусу СДС подржи кандидата СНСД-а, а да у другом циклусу ситуација буде обрнута, односно да СНСД да подршку кандидату СДС-а за начелника Сребренице.

- То је требало да иде тако, по неком реципроцитету. Међутим, то се никада није догодило. Они нису испоштовали договор. По тој некој логици, наша стартна позиција у разговорима биће да кандидат за начелника Сребренице буде из СДС-а. Шта ће ти преговори донијети, раноје сада прогнозирати - поручио је Миличевић.

С друге стране, наглашава да све српске политичке странке у Сребреници треба да буду у једној колони са заједничким кандидатом.

За сада од кандидатуре не одустају ни Младен Грујичић нити Милош Вучић.

- Очекујем да добијем подршку врха СНСД-а, јер имам подршку свих српских странака у Сребреници. Нема разлога компликовати сада ситуацију о овом питању неким особама које немају подршку других странака - поручио је Грујичић који наводи да је он кандидат за начелника испред СНСД-а.

С друге стране, предсједник ОО СНСД-а у Сребреници Радомир Павловић наводи да они имају свог кандидата иза којег чврсто стоје.

- Општински одбор подржава Милоша Вучића. Процијенили смо да само уз Вучића можемо обезбиједити побједу. Ријеч је о младом човјеку, који живи у Сребреници, а који је дипломирао право - казао је "Гласу Српске" Павловић.

Актуелни начелник Сребренице Младен Грујичић побиједио је 2016. године у изборној трци дотадашњег начелника Ћамила Дураковића који је те године наступио као независни кандидат и тиме постао први начелник те општине из реда српског народа, а на основу подршке свих странака са српским предзнаком.

И четири године касније Грујичић је побиједио Алију Табаковића, кадра СДА. Међутим, резултати тих избора су поништени због утврђених неправилности, али је и на поновљеним изборима у фебруару 2021. године Грујичић побиједио.

Бошњаци и бошњачке политичке странке за сада имају више кандидата за начелника општине Сребреница. За сада се спомиње да странке "тројке" имају свог кандидата, али и да СДА и СБиХ имају своје приједлоге.

- То су све финте. Бошњаци ће на крају доћи до једног кандидата, што би свакако требало да ураде и Срби - рекао је Радомир Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана