Камиони са хуманитарном помоћи кренули из Српске ка Турској

Срна
Камиони са хуманитарном помоћи кренули из Српске ка Турској

БИЈЕЉИНА - Из Републике Српске за Турску је данас кренуло 20 камиона са хуманитарном помоћи за подручја погођена земљотресом.

Полазак конвоја на пут дуг 1.200 километара са хуманитарном помоћи из круга фабрике “Сава Семберија” у Бијељини испратили су министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Саво Минић.

Хуманитарна помоћ за Турску састоји се од хране са дужим роком трајања, ћебади, пелена, као и других животних намирница.
Због безбједности, помоћ се вози у Истанбул одакле ће бити распоређена у земљотресом погођена подручја.

Камиони су власништво фирми које су се пријавиле за учешће у овој хуманитарној мисији.

- Влада Републике Српске је својим капацитетима обезбиједила више од 430 тона помоћи прије свега хране, а свакако и ћебади која се налази у оквиру ове помоћи. Оно што је било важно, јесте да координишемо са Турском, са њиховим конзулатом у Бањалуци, како бисмо тачно знали шта је то што им је неопходно - изјавио је Шеранић, након испраћаја камиона.

Каже, нада се да ће тако помоћи, бар у малом дијелу народу у Турској.

Додаје, да је разговарао и са конзулом Турске у Бањалуци о ангажовању медицинског кадра и људи који тамо могу пружити медицинску помоћ.

Минић је рекао да је важно истаћи да помоћ није само благовремена, већ представља реалну потребу за угрожена подручја.

Захвалио се свим људима који су помагали да се помоћ Турској пошаље.

- Битно је да помоћ дође на вријеме,а могли смо чути и од наших колега из Турске да је до сада помоћ долазила стихијски. Ми сада шаљемо управо ону помоћ која им је неопходна - нагласио је Минић.

Из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу најављено је да ће грађанима Сирије погођеним земљотресом бити упућена новчана помоћ коју прикупља Црвени крст Српске, јер је достава робе због ситуације у овој земљи отежана и онемогућена.

Снажни земљотреси погодили су Турску 6. фебруара, а број погинулих премашио је 44.000.

Потреси су се осјетили и у сусједним земљама, највише у Сирији, у којој је погинуло неколико хиљада људи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана