Калужа: Скандалозан поступак генералног конзула у Франкфурту

Срна
Калужа: Скандалозан поступак генералног конзула у Франкфурту

БАЊАЛУКА- Бивши генерални конзул БиХ у Франкфурту Лучиано Калужа рекао је да је скандалозан поступак генералног конзула БиХ у том граду Вишње Лончар која је писала њемачким властима да одбаце „накарадни приједлог“ Кристијана Шмита о Изборном закону, те истакао да је јасно да је дипломатско-конзуларна мрежа у функцији само једне политике из Сарајева.

Лончарева је послала отворено писмо властима Њемачке с циљем да се „одбаци накарадни и неуставни приједлог“ Шмита у вези са измјенама Изборног закона, што Калужа сматра да је то у најмању руку скандал.

Он је рекао Срни да је Бечком конвенцијом о конзуларним односима јасно дефинисана улога и мандат генералног конзула, те да издавањем одобрења у земљи пријема генералном конзулу друге државе да може вршити своју функцију, више не „постоји“ грађанка нити приватно лице Лончар са привременим радом и боравком у Њемачкој, већ дипломата, чији ангажман траје 24 часа.

-Кроз овакво непознавање дипломатског протокола и непримјерене иступе који ће вјероватно проћи без било икаквих упозорења или санкција од стране Министарства спољних послова, јасно се потврђује правило да је ДКП мрежа у фунцији само једне политике и једне структуре са сједиштем у Сарајеву -рекао је Калужа.

Калужа је истакао да Амбасада БиХ једина има мандат да комуницира у име БиХ са властима Њемачке, тако да не зна како ће им објаснити овакво поступање или ће се као и до сада „правити мртви“, интерно шокирани оваквим недипломатским дјеловањем“.

Садржај дописа Калужа није желио коментарисати јер се, како је објаснио, ради о когнитивно исподпросјечном разумијевању међународних, али и унутрашњих односа у БиХ“.  

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана