Калужа: Добро реаговање Кабинета српског члана и предсједавајуће Предсједништва

Срна
Калужа: Добро реаговање Кабинета српског члана и предсједавајуће Предсједништва

БАЊАЛУКА - Бивши конзул БиХ у Франкфурту Лучијано Калужа рекао је Срни да је Кабинет српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић добро реаговао тражећи у мишљењу које је упутио Мисији БиХ при Савјету Европе и амбасадору да се не гласа за успостављање регистра штете Украјини на Самиту Савјета Европе у Рејкјавику.

"Амбасадор је јавно рекао да Предсједништво БиХ није усагласило став о питању успостављања регистра на овакав начин, те да БиХ не може бити за успостављање регистра", рекао је Калужа.

Он је додао да је амбасадор морао да заузме став на овај начин јер би свако друго заузимање става било би као досадашња пракса - противно интересима Републике Српске и БиХ јер се подржава неусаглашен став.

Калужа је истакао да је слање мишљења Кабинета српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ било на трагу политике институција Српске којом је Република Српска неутрална у односу на сукоб у Украјини и једину подршку даје успостављању мира.

Он је нагласио да је Кабинет српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ затражио да се регистар формира при организацији УН након окончања сукоба, односно да се процијени штета у Украјини и Русији и да се на основу таквих принципа успостави регистар штете.

"Све друго је једнострано и није у интересу свих, посебно није у интересу нас у БиХ", рекао је Калужа.

Он је указао да је Кабинет српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ добро реаговао у посљедњем тренутку, када су примили из Министартства спољних послова информацију гласања о успостављању регистра.

"Кабинет српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ тражио је да се формирање оваквог регистра врши под надзором организације УН, под Повељом УН", рекао је Калужа и додао да такав тип сукоба треба да разматра УН, а не регионална организација као што је Савјет Европе.

Учесници самита Савјета Европе у Рејкјавику у Исланду разматрали су успостављање регистра штете којим би била евидентирана штета коју је Москва нанијела Кијеву, а Резолуцију о овом регистру, чије би сједиште требало да буде у Хагу, нису потписале Србија, БиХ, Јерменија, Азербејџан, Мађарска и Турска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана