Калинић: Садашњи СДС оним што управо ради пропушта прилику да буде на правој страни историје

РТРС
Калинић: Садашњи СДС оним што управо ради пропушта прилику да буде на правој страни историје

БАЊАЛУКА- Бивши предсједник Народне скупштине Републике Српске Драган Калинић каже да садашњи СДС оним што управо ради, пропушта прилику да буде на правој страни историје.

- Не заборавимо како је тадашње руководство СДС почетком 90-их окупило све српске посланике из различитих партија под један кров са својим народом, а ради одбране огњишта и голих живота и права на слободан и равноправан живот са друга два народа у БиХ. Тако је и ово сада, ништа мање драматичан и судбоносан тренутак за наше постојање и опстанак Републике Српске - каже Калинић за РТРС.

Наводи да, и умјесто да уз помоћ својих, како тврде, 100.000 чланова дигну политичку побуну и подигну глас против неправде која им се наноси забраном изласка на изборе, "они, гле, апсурда оптужују СНСД за некаву завјеру и сличне будалаштине".

- Да није тужно и трагично било би смијешно. А СНСД је као и Република Српска под свакојаким санкцијама и жестоким ударом западних антисрпских моћника. У томе им оркестрирану подршку дају босански унитаристи, али и различите исламске фракције које су се уз њихово прећутно одобравање одомаћиле у Босни. Када би садашње очерупане перјанице СДС имале бар мало поноса и патриотске одлучности, повезали би се са СНСД-ом и владајућом коалицијом, упркос разликама - наводи Калинић.

Каже, одбацили би Шмитов наметнути Изборни закон и прихватили да на изборе изађу по закону Републике Српске.

- То би у правом смислу била заштита виталног националног интереса. А овако се баш показују као млитава странка без патриотске свијести о садашњем историјском тренутку, када се поново брани држава, Република Српска за коју су животе и слободу дали најбољи међу нама, а међу њима је било много чланова СДС - истакао је Калинић.

Подсјећа да је њега са функције предсједника НСРС смијенио Педи Ешдаун, али да се под његовим руководством СДС опоравио и на општим и локалним изборима током шест година његовог мандата остварио убједљиве побједе.

Наводи да је након што му је ОХР 2009. укинуо лустрацију, под тадашњим руководством СДС-а предвођеним Младеном Босићем и Мирком Шаровићем, елеминисан из странке под лажним оптужбама.

Калинић је основао је своју странку СзДС (Савез за демократску Српску) и, како каже, наставио да пружа подршку Милораду Додику у борби за очување Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана