Калинић: Одлука ЦИК-а - опасан преседан који угрожава мир и стабилност

Срна
Калинић: Одлука ЦИК-а - опасан преседан који угрожава мир и стабилност

ИСТОЧНО САРАЈЕВО – Одлука Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ о поновном бројању гласова за мјесто предсједника Републике Српске опасан је преседан који и Српску, али и БиХ потенцијално води у спиралу сукоба са несагледивим посљедицама и дефинитивно угрожава мир и стабилност ове земље, упозорио је савјетник српског члана Предсједништва БиХ Драган Калинић.

Он је истакао да је ЦИК прекршио Изборни закон БиХ и процедуре постизборног процеса.

"ОХР, пошто је то само друга страна исте медаље, подржао је ову одлуку и постаје саучесник свега што се може догодити у наредном, кратком времену", указао је Калинић у изјави Срни.

Поставља се питање, каже Калинић, да ли ће на основу овог правног преседана у БиХ код сваких сљедећих избора бити тако да - уколико изборни резултат не буде у складу са политичким циљевима западних централа и њихових домаћих послушника /сада оличених у опозицији Српске/ слиједити ревидирање, и то без обзира на већинске гласове политички зрелог, одговорног и патриотски опредијељеног народа.

"Гласајући за Милорада Додика и Жељку Цвијановић народ је показао да Републику Српску не жели предати у руке иностраних протектора и тиме је показао да ни по коју цијену не види будућност Српске у таквој БиХ која би постојала мимо онога што је слово изворног Дејтона", рекао је некадашњи предсједник Народне скупштине Српске.

Он је подсјетио да је Додик јуче обзнанио да су се вреће са гласачким листићима три дана носиле у ЦИК "на изволите".

"Какав правни или политички кредибилитет онда може да има ЦИК ако је својевремено и њен избор био законски споран? као што је законски спорна и одлука коју је јуче донијела. Та одлука је својеврсни коперникански обрт ријетко виђен у пракси демократски спроведених избора. Изгледа да ово може само у жбосанској авлијиж", истиче Калинић.

Босном су, каже он, протеклих вијекова протутњали многи окупатори и још од тада је важила изрека "кадија те тужи - кадија ти суди".

Несумњиво је, сматра бивши лидер СДС-а, ријеч о покушају изборног инжењеринга и они који стоје иза тога треба да знају да то може произвести озбиљне невоље у Републици Српској, али неће мимоићи ни Босну.

"Не би требало да нас изненади ако би услиједио директан, недвосмислен, радикалан и масиван одговор бирачког тијела које је гласало за Додика. Надајмо се да до тога, ипак, неће морати да дође и да ће Додикова побједа и даље остати неупитна", констатовао је Калинић.

Комисија је јуче, на хитној сједници у Сарајеву, издала наредбу да се на територији Републике Српске и Брчко дистрикта поново преброје гласови за ниво предсједника и потпредсједнике Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана