Калабухов: Сви проблеми у БиХ морају бити ријешени дијалогом

Срна
Калабухов: Сви проблеми у БиХ морају бити ријешени дијалогом

САРАЈЕВО - Амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов рекао је данас да Русија као гарант Дејтонског мировног споразума полази од тога да сви проблеми морају бити ријешени у дијалогу два ентитета и три конститутивна народа, те да само они могу опредијелити даљи ток историје БиХ.

Калабухов је уочи почетка округлог стола “Русија, Украјина и балканске паралеле”, који се данас одржава у Источном Сарајеву, изразио наду да ће овај скуп допринијети бољем разумијевању тренутне ситуације не само код обичних људи, него и код младих који, како каже, морају пронаћи морални и историјски компас у турбулентном и компликованом свијету.

-Сви покушаји да користе украјински национализам, који је дијелом прерастао и у неонацизам, усмјерени су против Русије. Сви покушаји, попут организације конференција у Швајцарској по формули мира (предсједника Украјине Владимира) Зеленског је само још један покушај, како они кажу пораза Русије, а то је немогуће - нагласио је Калабухов и додао да се сви преговори могу водити само са Руском Федерацијом.

Говорећи о наводном малигном руском утицају, Калабухов је подсјетио да је то стари наратив Запада још од времена Совјетског Савеза, када су сви покушаји дестабилизације свијета, наметања правила, кршења међународног права Запада објашњавани совјетском пријетњом.

-Сада то објашњавају „руским малигним утицајем“ и говоре да ћемо након завршетка специјалне војне операције гурнути то на Балтик и Балкан. То је лудост и прикривање њихове неоколонијалне праксе, само да остваре циљеве”, рекао је Калабухов новинарима.

Руководилац “Центра за јавну и информативну сарадњу Европа” Едуард Попов рекао је да Русе и Србе из Републике Српске не уједињује само њихова православна вјера, него и тужне странице историје.

Он је додао да људи у Русији саосјећају са компликацијама са којима се Срби у Српској суочавају више од једне и по деценије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана