Калабухов: Руска федерација има стратешки однос са Српском

Срна
Калабухов: Руска федерација има стратешки однос са Српском

БАЊАЛУКА - Руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов рекао је да Руска Федерација има стратешки однос са Републиком Српском и да је увјерен да ће бити продужена ова плодна сарадња.

Калабухов је рекао да Руска Федерација и Српска дијеле ставове када је ријеч о Дејтонском мировном споразуму у смислу компетенција Републике Српске, поштовања међународног права и нелегитимности Кристијана Шмита као високог представника у БиХ.

Руски амбасадор је истакао да је долазак предсједника Републике Српске Милорада Додика на Самит БРИКС-а у Казањ прилика за унапређење односа Српске и Русије, као и да се нада сусрету Додика са руским предсједником Владимиром Путином.

"Ми стално говоримо о унапређењу односа Републике Српске и Руске Федерације, а постоји прилика за конктакте и са другим свјетским лидерима који ће дати могућност да се покажу капацитети Републике Српске", рекао је Калабухов.

Он је указао да је Самит историјски догађај, јер ће се први пут окупити државници десет земаља БРИКС-а, те оцијенио да је присуство предсједника Додика на неки начин признање свему ономе што нуди БРИКС.

Калабухов је навео да би волио да је БиХ показала интересовање за чланство у БРИКС-у, али да сада види да је више пажње усмјерено европској интеграцији.

"Међутим, питање је шта може добити БиХ", рекао је Калабухов и додао да је БРИКС права алтернатива постојећем свјетском поретку.

Он је указао да је циљ формирање нове архитектуре свијета у домену политике безбједности, економије, финансија, културе без наметања и монопола, уз поштовање различитости чланица и њихових интереса.

Калабухов је подсјетио да БРИКС тренутно има 10 сталних чланица и да Русија тренутно ради на томе да буду израђени критеријуми за придруживање овом савезу.

Коментаришући притиске америчке администрације на Републику Српску и њено руководство, инсистирање на НАТО интеграцијама БиХ и увођењу санкција Руској Федерацији, Калабухов је рекао да су санкције нелегитиман приступ.

"Пратимо дешавања у БиХ и имамо стратешки однос са Републиком Српском. Мислимо да су сулуда настојања да Република Српска изађе из оквира Дејтонског мировног споразума, зато што постоји оквир и ставови конститутивних народа у БиХ када је ријеч о спољнополитичким приоритетима. Став Републике Српске је да НАТО интеграције нису у интересу Српске", рекао је Калабухов за РТРС.

Руски амбасадор сматра да Запад код једне стране инсистира на јединству БиХ, док Републику Српску третира као нешто друго ван БиХ, истичући да ће можда у будућности доћи до промјена америчке политике према БиХ, имајући у виду предстојеће изборе у Америци и евентуалну побједу републиканског кандидата Доналда Трампа.

Коментаришући оптужбе њемачких званичника за "малигни утицај" Руске Федерације у БиХ, Калабухов је рекао да западни лидери у недостатку креативних идеја и политике у свему криве Руску Федерацију, па и за такозвани малигни утицај на БиХ.

Он је рекао да је Руска Федерација један од гараната Дејтонског мировног споразума и да без њеног мишљења није могуће постићи неки прогрес у реализацији Дејтонског споразума.

Говорећи о медијским написима у региону да оружје, првенствено муниција из намјенске индустрије, са простора ФБиХ преко посредника завршава на ратишту у рукама украјинске војске, Калабухов је рекао да Руска Федерација пажљиво прати ту ситуацију, те да су јој познате одлуке Предсједништва БиХ којима је забрањена испорука наоружања у Украјину.

"Сви надлежни органи у БиХ морају поштовати правила, јер све мора бити рађено у складу са одлукама УН. То може имати посљедице по билатералне односе", упозорио је руски амбасадор, додајући да постоје снажни притисци Вашингтона да се сакупи наоружање, нарочито совјетско, које је компатибилно са украјинским.

Коментаришући протест Бошњака против Кристијана Шмита испред ОХР-а у Сарајеву, Калабухов је рекао да су Бошњаци подржавали лажног високог представника, а када је он урадио нешто што није по њиховој вољи, почели су да се буне.

"То потврђује само нашу тезу да Шмит може само допринијети дестабилизацији БиХ. Ово је потврда нефункционалности Шмита и структура ОХР-а, те несамосталности и одсуство суверенитета БиХ", закључио је Калабухов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана