Калабухов: Руководство Српске залаже се за компромис и не одустаје од Дејтона

Срна
Калабухов: Руководство Српске залаже се за компромис и не одустаје од Дејтона

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов изјавио је данас у Источном Сарајеву да се руководство Републике Српске залаже за дијалог и компромис, те да неће да одустане од права гарантованих Дејтонским мировним споразумом.

-Руска Федерација је један од гараната Дејтонског мировног споразума. Наша је улога избалансирана и ми смо то доказивали током низа догађаја, а оно што се сада дешава у БиХ је губљење баланса које је почело са гурањем нелегитимног високог представника - рекао је Калабухов новинарима.

Према његовим ријечима, оно што Русија сада ради у БиХ и у глобалном смислу јесте наглашавање важности суверентитета, што наилази на противљење онога што се назива “стари свијет”.

Када је ријеч о судском процесу против предсједника Републике Српске Милорада Додика, Калабухов је навео да је ријеч о апсурду јер му се суди за неизвршавање одлука човјека који нема легитимитет, који нема сагласност Савјета безбједности УН за именовање на функцију високог представника.

-То је једна бизарност”, рекао је Калабухов и додао да ће тај процес завршити правним колапсом.

Калабухов је данас поводом руског Дана дипломатије положио вијенац на спомен-обиљежје бившем амбасадору Русије при УН Виталију Чуркину у Источном Новом Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана