Калабухов поручио Марфију да одбаци пријетње и уцјене

Srna
Калабухов поручио Марфију да одбаци пријетње и уцјене

САРАЈЕВО - Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов поручио је америчком амбасадору у БиХ Мајклу Марфију да одбаци пријетње и уцјене и да пружи прилику БиХ да, без спољних притисака и манипулација, сама доноси одлуке на основу договора домаћих политичара.

Калабухов је рекао да ће у том случају политичари у БиХ бити и одговорни
пред бирачима и пред својом савјешћу.

Он је рекао да Марфијеве изјаве, које је дао за "Српскаинфо", `споља изгледају лијепо`, али да је проблем у томе што те тврдње оповргавају реални поступци САД.

"Они говоре о суверенитету и независности БиХ, али гурају у НАТО. Они говоре о примату слободне трговине, али се свим силама боре против испоруке БиХ руског гаса као неприхватљиве енергетске зависности", појаснио је Калабухов.

Калабухов је рекао да САД говоре о слободи говора, а милионе долара троше на "супротстављање руском малигном утицају", подмићујући новинаре да пишу русофобне материјале, саопштено је из Амбасаде Руске Федерације у БиХ.

"Говоре о демократији, али уводе санкције против непожељних политичара, па чак и на локалном нивоу покушавају да утичу на формирање органа власти", рекао је Калабухов.

Он је истакао да су апсолутно неприхватљиве Марфијеве ријечи о Украјини.

Калабухов је подсјетио да је више пута објашњавао разлоге руске специјалне операције, те да нема потребе да се амерички амбасадор позива на међународно право, које су САД више пута газиле.

"Нема потребе манипулисати емоцијама, говорећи о жртвама `руског бомбардовања` након злочина које кијевски режим, уз помоћ америчког оружја, чини над цивилним становништвом руских регија, укључујући дјецу и старце, након више оркестрираних провокација", рекао је Калабухов.

Он је поручио да се ништа од овога не би догодило да САД намјерно нису претвориле Украјину у одскочну даску за рат са Русијом.

"Не би је пуниле оружјем. Не би распоређивале биолабораторије. Обратиле би пажњу на неонацистички карактер садашњих власти Украјине, што се у Кијеву чак и не крије, него се тиме поносе", рекао је руски амбасадор у БиХ и додао да су САД схватиле да само ратом могу ријешити унутрашње проблеме, што и раде.

Калабухов тврди да САД настоје цијели свијет укључити у своју антируску кампању.

"Само погледајте размјере прихода америчког војно-индустријског комплекса. Све величанствене изјаве о слободи и моралу блиједе на позадини онога што се дешава у самој Америци", поручио је Калабухов.

Калабухов је потврдио да нема лични контакт са Марфијем, али је и навео да је разлог за то чињеница да су Вашингтон и његови савезници намјерно прекршили процедуру за именовање новог високог представника, те обесмислили рад Управног одбора Савјета за спровођење мировног споразума без учешћа Русије.

"Западни партнери су сами себи забранили комуникацију са руским амбасадором, занемарујући вјековне традиције дипломатије као заната и као умјетности које подразумијевају тражење и проналажење рјешења чак и за најзамршеније проблеме", рекао је Калабухов.

Амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи рекао је да од предсједника Српске Милорада Додика и његових савезника долази "страшна запаљива реторика, напади на државу, настојања да се подрива БиХ и њене институције, територијални интегритет".

"Нећемо стајати по страни и мирно посматрати, нити допустити распад или насиље у овој земљи", рекао је Марфи за "Српскаинфо" и додао да је одлука о одликовању руског предсједника Владимира Путина срамота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана