Калабухов: Јединство народа Русије од посебног значаја

Срна
Калабухов: Јединство народа Русије од посебног значаја

САРАЈЕВО - Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов изјавио је Срни да је, у условима глобалних изазова и пријетњи и под невиђеним спољним притиском, од посебног значаја јединство многонационалног народа Русије и свијест о себи као о једној цјелини са заједничком историјском судбином и заједничком будућношћу.

Поводом 4. новембра, који се у Русији обиљежава као Дан народног јединства, Калабухов је истакао да је тај празник директно везан за један од судбоносних периода у историји Русије, када су почетком 17. вијека суверенитет и независност руске државе били у опасности.

-Више од 400 година прије су представници различитих сталежа, националности и вјероисповијести успјели да се уједине и ставе тачку на трагични период смутног времена у Русији - заједно су спасили земљу од спољних пријетњи и унутрашњих сукоба - навео је Калабухов.

Руски амбасадор је подсјетио да подвиг народне војске под вођством градоначелника Кузме Мињина и кнеза Дмитрија Пожарског остаје упечатљив примјер патриотизма и самопожртвовања у име Отаџбине, инспиришући садашњу генерацију Руса на војне побједе и радна достигнућа.

-Користим ову прилику да честитам свим држављанима Русије у БиХ Дан народног јединства -поручио је Калабухов.
Тим поводом је синоћ у Руском дому у Београду свечано обиљежен Дан народног јединства Русије, а међу 12 добитника признања ове институције је пет лауреата из Републике Српске.

Добитници Почасног знака су министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, министар просвјете и културе Жељка Стојичић, ванредни професор Универзитета у Источном Сарајеву Срђан Перишић, декан Факултета безбједности у Бањалуци Предраг Ћеранић и професор Универзитета у Бањалуци Олег Солдат.

Званицама се обратио амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко, који је указао на значај празника за Русију и значај сарадње два народа.

Дан националног јединства је руски државни празник који се прославља од 2005. године, а посвећен је сјећању на догађаје из 1612. године када су устаници под вођством Кузме Мињина и Дмитрија Пожарског ослободили Москву од пољских освајача.

То је један од најдраматичнијих периода у руској историји који је постао симбол окупљања народа пред потешкоћама и спољним пријетњама.

Дан народног јединства данас симболизује идеју националне слоге и јединства.

Поводом овог празника у руским центрима за науку и културу широм свијета се традиционално одржавају сусрети руских сународника, изложбе, пројекције филмова, фестивали народне културе и остали пригодни програми.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана