Калабухов: Цијенимо солидарност грађана Српске

СРНА
Калабухов: Цијенимо солидарност грађана Српске

БАЊАЛУКА - Амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов рекао је да је обиљежавање Дана Русије широм свијета, па и у Бањалуци, симболичан датум који пружа руским држављанима и осталима прилику да се осјећају као Руси.

"Овдје у Српској, ових дана, ми то врло цијенимо и сматрамо да су овдашње појаве солидарности важне за све нас. И у томе је гаранција наше побједе", рекао је новинарима у Бањалуци Калабухов приликом одржавања Свечане академије поводом Дана Русије у бањалучком Културном центру Бански двор.

Представник Удружења Руса у Републици Српској "Романови" Игор Котјелников рекао је да се Дан Русије у Бањалуци обиљежава свечано, уз пригодне говоре, али и поезију и извођење класичне музике познатих руских композитора.

Он је рекао да је поносан на то што је Бањалука најзападнија тачка на свијету гдје се обиљежава Дан Русије.

Скупу су присуствовали бројни званичници и министри у Влади Републике Српске, као и званице из јавног, политичког, дипломатског, вјерског и друштвеног живота Бањалуке, Српске и БиХ.

На Академији су учествовали Симфонијски оркестар Народног позоришта Српске и млади глумци, а извођена су и дјела познатих руских композитора Петра Иљича Чајковског, Димитрија Шостаковича и Георгија Свиридова.

Дан Русије обиљежава се сваке године 12. јуна од 1992. у част усвајања Декларације о државном суверенитету Руске Совјетске Федеративне Социјалистичке Републике 12. јуна 1990. године.

Доношење ове декларације Првог конгреса народних посланика означило је почетак уставне реформе у руској совјетској држави. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана