Калабухов: БиХ пријатељска земља

Срна
Калабухов: БиХ пријатељска земља

САРАЈЕВО - Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов рекао је да се у новом издању Концепта спољне политике Русије полази од тога да је БиХ пријатељска земља, истакавши да се повољни услови морају искористити.

Калабухов вјерује да се такви услови морају искористити како би се максимално остварио потенцијал у свим сферама билатералне комуникације који постоји у односима између Руске Федерације и БиХ.

-Таква сарадња ће несумњиво допринијети благостању народа наших земаља. Отворени смо за равноправан дијалог заснован на поштовању, прагматично јачање узајамно корисних веза - навео је Калабухов у осврту под називом “Нови одговор на нове политике”.

Он је истакао да ново издање Концепта спољне политике Русије не укључује традиционално спомињање појединих држава и карактеристику веза са њима, те је у осврту подсјетио да су

сложене и видљиве трансформације задесиле свјетску политику уз констатацију како устаљене праксе интеракције између држава престају да функционишу и руше.

Као одговор на комплексне промјене на међународној арени, Калабухов је навео да настају нови центри моћи, чија је независна спољна политика неспојива са себичним, мизантропским намјерама САД и њихових сателита.

Навео је да се Запад труди да по сваку цијену задржи монопол на власти коју губи, што доводи до појаве све нових жаришта, а да је почетак специјалне војне операције у фебруару 2022. године само убрзао те процесе и разоткрио право лице свих представника међународне заједнице и њихове псеудо-вриједности.

С обзиром на толико драстичне трансформације, Калабухов каже да је Русија била приморана да озбиљно преиспита доктриналне основе своје дипломатије.

Предсједник Руске Федерације Путин је 31. марта одобрио нови Концепт спољне политике, који одражава промјену геополитичке реалности и укључује низ новитета.

Русија ће према том новом концепту наставити да брани право руског народа на постојање и слободан развој, али то не значи да се, како је рекао Калабухов, одриче преузетих међународних обавеза, већ су намјерени да их се и даље стриктно придржавају.

-Међутим, важно је нагласити да се од сада наша спремност да поштујемо принцип недјељивости сигурности потврђује само у односу на оне државе и организације које показују реципроцитет по овом питању -  појаснио је руски амбасадор.

Калабухов је истакао да је од посебног значаја заштитити суверенитет, независност и територијални интегритет, те додао и да се Русија не изолује од Запада, али је принуђена да реагује на агресивне кораке.

-С тим у вези, сматрамо да имамо право да подузимамо како симетричне, тако и асиметричне мјере као одговор на непријатељске акције против Русије, да употребимо оружане снаге како бисмо одбили или спријечили оружани напад на Русију и њене савезнике – истакао је  Калабухов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана