Калабухов: Бећировић нема право говорити у име свих

Срна
Калабухов: Бећировић нема право говорити у име свих

САРАЈЕВО - Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов поручио је члану Предсједништва БиХ Денису Бећировићу да, према Уставу БиХ, нема право да говори у име свих грађана у БиХ, па ни свих Бошњака, те истакао да је све више увјерен да овај политичар на изборима није побиједио гласовима подршке, него оних који су били против другог кандидата.

Калабухов је оцијенио да жаљење изазивају Бећировићеве изјаве поводом годишњице од почетка руске специјалне операције у Украјини.

"Од особе која покушава да оперише правним појмовима могла би се очекивати дубља, објективнија и, коначно, више људска анализа ситуације у Украјини, као и разлога који су довели до изнуђене, али праведне реакције Русије. Умјесто тога, само је понављање лицемјерних западњачких слогана", објавио је Калабухов на "Фејсбук" профилу Амбасаде Руске Федерације у БиХ.

Калабухов је навео да значајан број Бошњака с којима свакодневно комуницира разумије шта се дешава и Русији жели побједу над неонацистичким режимом у Кијеву који његује Запад.

"Био сам скептичан у погледу изнесених мишљења и коментара да Бошњаци, вођени протестним расположењима, нису гласали искључиво за Бећировићеву кандидатуру у смислу његове подршке, него у великој мјери против другог кандидата. Помало стичем увјерење да у овом тумачењу има значајни дио истине", рекао је Калабухов.

Он је поручио да Бећировићев став доживаљава искључиво као његово мишљење, те да реагује из поштовања према Бошњацима и функцији бошњачког члана Предсједништва БиХ од које, како је навео, зависи на који начин ће се БиХ даље развијати.

"Убијеђен сам да ће се Бећировић, будући да је још млад политичар, кад буде стекао више мудрости, посрамити данашњих ријечи – патосних, али апсолутно неистинитих и у формалном и у провидентном смислу ове ријечи", навео је Калабухов.

Члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић саопштио је да снажно осуђује политику предсједника Руске Федерације Владимира Путина, те позвао на "окончање инвазије на суверену и независну државу Украјину, упостављање мира и поштовање међународног права".

"Као члан Предсједништва БиХ, још једном осуђујем руску агресију на Украјину. Ми у БиХ добро знамо шта доноси агресија и рат и колико је важан мир. Предсједнику Украјине Владимиру Зеленском и народу суверене и независне Украјине желим пружити отворену подршку у овим тешким тренуцима за њихову земљу. БиХ се заједно са слободним и демократским свијетом солидарише са украјинским народом у борби за слободу", навео је Бећировић .

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана