Каква је била излазност у затворима на протеклим изборима

Срна
Каква је била излазност у затворима на протеклим изборима

БАЊАЛУКА- Број лица на издржавању казне затвора у казнено-поправним установама, који су гласали на локалним изборима, повећан је у односу на раније изборе, те је у појединим затворима излазност била већа од 80 одсто, речено је Срни у Министарству правде Републике Српске.

Према подацима из затвора у Српској, највише затвореника гласало је из Казнено-попрвног завода /КПЗ/ Бањалука, њих чак 86 одсто, док је више од 83 одсто лица која служе казну у КПЗ Требиње искористило бирачко право.

-У КПЗ Фоча гласало је 65,7 одсто лица док је нешто мање, али у значајном проценту од 61 одсто гласало у добојском затвору. У Источном Сарајеву гласачко право искористило је 52 одсто затвореника. Најмања излазност забиљежена је у КПЗ Бијељина гдје је гласао 47 одсто лица - прецизирали су из Министарства правде.

Наглашено је да је гласање протекло у најбољем реду, да није било никаквих потешкоћа у спровођењу наведених активности, нити је било примједби од затвореника или притвореника на процес гласања у било којој установи.

Поредећи број затвореника који су сада искористили своје гласачко право са бројем оних који су гласали на локалним изборима 2020. године, из Министарства не наводе проценат али истичу да је знатно мања излазност била на прошлим локалним изборима.

Додају да су се сви затвореници, који су гласали, писменом изјавом изјаснили да желе да се региструју за гласање на посебном бирачком мјесту, у одређеној казнено-поправној установи.

Остваривање бирачког права затвореника регулисано је чланом 103. Закона о извршењу кривичних и прекршајних санкција Републике Српске, према којем директор установе обезбјеђује да затвореници остварују своје бирачко право на изборима за све нивое власти, у мјери у којој то право није ограничено важећим Изборним законом.

Директор установе или лице које овласти, контактира надлежну Изборну комисију у вези са начином, временом или другим неопходним радњама за спровођење процедуре гласања унутар завода.

На захтјев Градске изборне комисије, појашњавају из Министарства, из овх завода достављају се спискови затвореника и притвореника са њиховим подацима, који се сматрају службеном тајном.

Након што Градска изборна комисија, у складу са својим законским обавезама, изврши провјере наведених лица, казнено-поправним заводима се доставља списак уписаних у Централни бирачки списак затвореника са правом гласа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана