Адвокатске коморе: Како су медији унапријед знали за пресуду у предмету "Респиратори"?

СРНА
Адвокатске коморе: Како су медији унапријед знали за пресуду у предмету "Респиратори"?

САРАЈЕВО - Адвокатске коморе Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/ изразиле су озбиљну забринутост посљедњим дешавањима у Суду БиХ у вези са предметом "Респиратори" и очекују да ће овлашћени у овој правосудно институцији извршити провјере како су поједини медији сазнали за исход процеса неколико дана прије објављивања пресуде.

Из адвокатских комора истичу да су са невјерицом читали и пратили информације о исходу пресуде у предмету "Респиратори" које су се појавиле у медијима пет, шест дана прије заказаног рочишта за званично објављивање пресуде.

Невјерица се, кажу, претворила у озбиљну забринутост и уздрмала повјерење у ову правосудну институцију даном објаве пресуде и чињеницом да је изрека пресуде била идентична са оном којом је јавност била упозната путем медија пет или шест дана прије објаве.

"Немамо намјеру коментарисати пресуду, нити се упуштати у материјално правне и процесне аспекте овог процеса, али не можемо, као дио правосудног система БиХ, да не изразимо свој став да овакве ситуације уносе додатно и дубоко неповјерење у реформу правосуђа и правосуђе у цјелини, али и у интегритет судија, те озбиљно нарушава право на правично суђење", указали су из адвокатских комора.

Они очекују да ће овлаштене особе у Суду БиХ извршити провјере како су поједини медији сазнали за исход процеса и каква ће пресуда бити донесена прије заказаног дана објављивања.

"Истовремено се осјећамо обавезним да скренемо пажњу и на недавни инцидент који се тицао срамоћења судије Основног суда у Бањалуци од адвоката, који се на најгрубљи најнецивилизованији начин обраћао судији тог Суда.

У саопштењу је наведено да је без икаквог оправдања у овом случају извршено објављивање у јавност комплетног документа који је садржавао изразе вријеђања и омаловажавања судије.

Адвокати су најоштрије осудили оваква понашања запослених суда, носилаца правосудних функција, као и адвоката.

"Апелујемо на Високи судски и тужилачки савјет, као и на носиоце правосудних функција да својим личним залагањем утичу да се оваква понашања санкционишу када се утврди одговорност оних који иступају у јавност на овакав начин, а да се у будућности спријече овакве или сличне ситуације", поручили су из адвокатских комора

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана