Како се БиХ нашла на списку трговаца који Украјину снабдијевају оружјем

Вељко Зељковић
Како се БиХ нашла на списку трговаца који Украјину снабдијевају оружјем

САРАЈЕВО - Фабрике намјенске индустрије у БиХ која се бави производњом наоружања и муниције немају званично склопљених уговора о испоруци овог смртоносног терета Украјини, али и поред тога, ти производи преко посредника и сивим каналима доспијевају на ово ратиште.

Открили су ово новинари “Њујорк тајмса” у једном од својих посљедњих текстова позивајући се на повјерљиве списе и свједочења извора блиских америчким обавјештајним круговима, наводећи како је БиХ само једна од земаља у којима посредници из САД, али и неких других земља, настоје да набављају гранате и муницију за украјинску војску. Лист пише да се Украјина дуго ослањала на руско оружје, а сада се мучи да набави муницију из совјетског доба за то оружје, уз помоћ произвођача чак и у, како су истакли аутори овог текста, “руралним крајевима источне Европе”.

Додају да се због тога западне земље боре да пронађу алтернативне изворе, улажући милионе долара у заобилазна рјешења која ће утишати трансакције и избјећи политичке посљедице и руску одмазду. Као једна од земаља је означена и Бугарска, која је у посљедњих годину дана повећала извоз оружја на три милијарде долара, пет пута више него током 2019. године.

- То није једина земља која тихо доприноси украјинским ратним напорима. Луксембург снабдијева Украјину оружјем поријеклом из Чешке. Посредници са готовином из САД претражују фабрике у БиХ, Србији и Румунији у потрази за гранатама, а Британија је формирала тајну радну групу за наоружавање Украјине - наводи се у документу до којег је дошао и објавио га овај угледни амерички лист.

Оно што је интересантно јесте да је и извоз оружја из БиХ у посљедњих годину дана знатно повећан, баш као и број издатих дозвола за тако нешто.

Према извјештају о раду Координационог одбора за контролу малог оружја и лаког наоружања БиХ за прошлу годину, међу топ четири извозника који су лани остварили најбоље резултате по том основу три су фирме из Горажда, а једна из Коњица. Према сазнањима “Гласа Српске”, постоји сумња да се у једној од фабрика намјенске индустрије праве фиктивни уговори, али и да се ради за лагер, што није дозвољено, јер се производња мора базирати на унапријед потписаним уговорима.

Да муниција произведена у предузећима из ФБиХ налази свој пут до Украјине, овај лист је указао још у октобру прошле године, када је у САД ухапшен извјесни Мартин Златев, Бугарин са америчким пасошем, који је у неколико наврата током ове године склопио неколико вриједних уговора са украјинским властима о испоруци оружја и муниције. Златев је на крају пао због неисправних папира, а како су након тога објавили поједини амерички медији, он је намјеравао да преко своје фирме БМИ Кијеву прода оружје и муницију произведене у Бугарској и БиХ, која иначе званично не дозвољава такву трговину са Украјином. Како је тада објавио овај лист, фирма БМИ склопила је неколико послова са украјинском владом. Један је укључивао 2,2 милиона комада америчке муниције, вриједне 25 милиона долара. Још два уговора, вриједна око пет милиона долара, односила су се на 540 комада противтенковског оружја те 22 минобацача произведена у БиХ, као и 900 ракета земља-ваздух “маде ин” Бугарска. Како би заобишао законе у БиХ и Бугарској, БМИ је планирао да прикаже како је Пољска крајње одредиште овог оружја, објавио је овај амерички лист.

Стручњак за безбједност Драгомир Кесеровић истиче како га није зачудила ова информација, јер је оружје, поред енергената, постало једна од најтраженијих и најпрофитабилнијих врста робе.

- Нема тога ко може спријечити ову трговину, која врло често излази из законских оквира. БиХ то не може сама радити, већ иза свега стоје много крупнији играчи, попут МПРИ, америчке “невладине организације” коју чине пензионисани генерали. Када је у питању писање америчког листа, вјерујем да је све папирима мање-више покривено, али не и онај дио гдје ће то оружје на крају завршити. Авион лако са својим теретом промјени маршруту - каже за “Глас Српске” Кесеровић.   

Испод жита

Према ријечима извора “Гласа Српске” блиског обавјештајним круговима, и снимак који се прије неколико мјесеци појавио на друштвеним мрежама, на којем се украјински војници хвале новим минобацачима произведеним наводно у БиХ, у фабрици БНТ Нови Травник, говори да се много тога испод жита ради, јер је још 2015. године на заједничком нивоу донесена одлука да се у ову земљу не извози војна опрема и наоружање.

- Очигледно је направљена шема како би све било на прву чисто, бар што се тиче извозних папира и попратне документације. Не треба заборавити да су међу пет највећих купаца оружја и муниције из БиХ управо Америка, али и Пољска, два највећа украјинска савезника - указао је наш извор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана