Како САД планира да задржи позицију свјетског полицајца и зашто је Србија распарчана

Вељко Зељковић
Бондстил
Foto: Агенције | Бондстил

ВАШИНГТОН - Циљ НАТО бомбардовања СРЈ 1999. није било никакво спасавање “потлаченог” албанског становништва, већ је намјера била распарчавање Србије како би били остварени геополитички и војни циљеви САД у овом дијелу свијета.

Истакао је ово економиста и професор на универзитету Колумбија Џефри Сакс у интервјуу датом познатом америчком новинару Такеру Карлсону, појашњавајући да је крајњи циљ ове агресије био да се створи тзв. Косово, гдје би САД могле да направе највећу војну базу у Југоисточној Европи.

- Бомбардовали смо Београд, једну од европских престоница. Апсолутно лош потез. Циљ је био да се разбије Србија, креира нова држава и направи Бондстил. Биле су им потребне нове војне базе, са повољним положајем. При томе, није им се свиђала Србија, јер је била блиска са Русијом. И онда се могло чути, “ми смо суперсила, радимо шта желимо”. Зато су подијелили Србију, а сада тврде да они то никада не раде, да не мијењају границе. Резултат? САД су растргле Србију, декларацијом установили нову државу “Косово” те поставили огромну НАТО базу. И то је био циљ америчких стратега - каже Сакс иронично поручујући да су САД суперсила која широм свијета ради оно што пожели и на начин који сматра у том тренутку прикладним. 

Документа

Да су ово били планови, додаје, може се видјети и из једног од стратешких докумената Вашингтона под називом “Обнова америчке одбране” у ком се недвосмислено наводи да су балкански простори стратешки за САД. 

- Америка има око 750 војних база широм свијета. Свако од њих има комшилук. И то је њихова једина логика. Само се шире - каже Сакс.
Поручио је и како САД нажалост раде много ружних, али и деструктивних ствари широм свијета, изазивајући и водећи многе прокси ратове. 

У интервјуу Сакс је говорио и о историји хладног рата, државним ударима које ЦИА спроводи широм свијета, али и у Украјини, односно како је и због чега дошло до испровоциране специјалне војне операције Русије. 

Сматра да је највећи проблем што САД сматрају да су једина свјетска суперсила те да јој то даје за право да ради шта хоће. Говорећи о Русији, Сакс каже како идеја уништења ове државе постоји већ 170 година, а осмислили су је прво Британци. 

Први корак, њено опкољавање у региону Црног мора. 

- То је била идеја лорда Палмерстона. Америка је касније то преузела, покушавајући да од Русије направи другоразредну земљу. Збигњев Бжежински, иначе један од америчких  водећих геостратега поручио је 1997: “Хајде да то урадимо, да опколимо Русију у црноморском региону”. Он је тада објаснио стратегију за Евроазију и навео временски оквир за ово ширење моћи. То је подразумијевало да се прво овлада централном Европом, а онда и балтичким земљама. Наредни корак је био позивање Украјине у НАТО. Амерички стратези су на све ово гледали као на игру “Ризико”. По мом мишљењу, то је сулудо - истакао је Сакс.

Додаје и да се у Вашингтону нису обазирали на упозорења Владимира Путина о ширењу НАТО-а на исток, а што је, како каже, било обећање дато још предсједнику Михаилу Горбачову, али и Борису Јељцину. 

- Та обећања су дата. Рат у Украјини је у ствари почео 2014. након насилног рушења украјинског предсједника Виктора Јануковича, који је желио неутралност своје земље. То је био класични државни удар, али и примјер како ЦИА спроводи своје специјалне операције промјене режима широм свијета. Зашто САД толико смета Русија? Са моје тачке гледишта, појединим људима у Вашингтону смета што постоји земља са једанаест временских зона, која је толико велика да угрожава америчку глобалну хегемонију - навео је Сакс, поручујући да док Бајден не разговара директно са Путином, животи свих у свијету биће дубоко угрожени, поготово јер постоје сулуде изјаве да је пут до мира преко бојног поља. 

Погрешна схватања

На крају је и поручио да америчке власти све погрешно схватају, од Авганистана, Ирака, Сирије, Либије па до Украјине, те да се тзв. неоконзервативни рат показао као потпуни неуспјех, наводећи да су ти ратови коштали Америку седам трилиона долара дуга.

Мишљења је и да је одлазак са политичке сцене Викторије Нуланд добра вијест, јер је управо она била одговорна за спољну америчку политику у посљедњих 30 година. 

- Она је била кључна личност у овом погрешном размишљању Америке, која се опредијелила за доминацију, а не сарадњу - појаснио је Сакс.

Према ријечима доктора политичких наука Стевана Гајића, Сакс је, нажалост један од ријетких америчких интелектуалаца који јавно и отворено критикује хегемонистичку спољну политику своје државе указујући на сву њену погубност, те страшне посљедице и жртве која она носи са собом, што су, како је истакао, и људи са ових простора најбоље могли да осјете на својој кожи. На питање, може ли се у САД створити критична маса која би могла промијенити спољну политику ове земље и тај један концепт, на који упозорава и Сакс, да се по сваку цијену влада цијелим свијетом, Гајић одговара да не вјерује у тако нешто. 

- Да би САД опстале као земља, политички и економски, њима су потребни ратови и сукоби. То је једноставно у ДНК ове државе, али и политичара који с њом руководе. Једна од америчких сенаторки је пре пар дана на једној од граната, које шаљу Израелу, написала “Докрајчите их”. Све је у ствари питање моћи. Каква демократија, људска права и сличне ствари. И сви који су јој се супротставили, на било који начин, нашли су се на удару - каже за “Глас Српске” Гајић, додајући да Вашингтон за спровођење својих планова користи соданичке и на лед навучене земље, попут Украјине, али и неке народе, односно политичке елите, попут бошњачке у БиХ.  

Србија мост између Русије и ЕУ

Џефри Сакс истакао је прије пар мјесеци и како сматра да се Србија тренутно налази у изузетно тешком положају због сукоба САД и Европе са Русијом око Украјине, као и да би у случају постизања евентуалног договора и обуставе рата - Србија могла да буде мост у обнављању односа између ЕУ и Русије. 

Сматра и да би Србија могла да има велику корист уколико би Америка напустила антикинеску политику.

- Чињеница да Европа мора да прати САД и да је дубоко оштетила своје везе са Кином друга је велика грешка Европе. Србија би опет била у одличном положају, имала би користи од нормализације односа и помогла би у смањивању геополитичких тензија између Европе и Русије, али и Европе и Кине - рекао је Сакс.

“Сјеверни ток”

Џефри Сакс је у овом интервјуу, датом познатом америчком новинару и водитељу Такеру Карлсону, оптужио САД и да су одговорне за диверзију на гасоводу “Сјеверни ток”, додајући како све упућује и да је вирус корона вјештачки створен у једној од америчких установа, у оквиру програма билошког ратовања те да је исти вјероватно процурио током тестирања. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана