Како Јелена Лекић види могућност "узлета" Аеродрома Републике Српске

Маријана Миљић Бјеловук
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - “Аеродроми Републике Српске” (АРС) могу позитивно да послују.

Имамо капацитете, прије свега квалитетан кадар, који може да одговори на многе изазове и да допринесе развоју овог јавног предузећа, рекла је у интервјуу “Гласу Српске” вршилац дужности директора АРС Јелена Лакић.

Навела је да развој “Аеродрома РС” мора бити усклађен са европским стандардима и захтјевима.

- Сами ти захтјеви нас тјерају на рад. Мој циљ је да пратимо те захтјеве и стандарде и тада нема много размишљана. Идемо ка том циљу и савладавању препрека - казала је Лекићева, која је на мјесто директора овог предузећа дошла почетком августа.

ГЛАС: Какво сте стање затекли у “Аеродромима Републике Српске”?

ЛЕКИЋ: Увијек имамо добре и лоше стране. О лошим се у суштини доста и писало у посљедњих мјесец дана. Мање-више све су доступне јавности. Да бисмо радили на тим лошим морамо бити свјесни и оних других, добрих. Има простора за напредак. Ово је област која по себи увијек захтијева напредак и развој. Оно што сам као добро затекла у овом предузећу јесу квалитетни и стручни људи и то је нешто што је неопходно за овај посао. Тако да је са њима лакше поправљати оно што је неопходно и што недостаје.

ГЛАС: Како оцјењујете досадашње пословање предузећа?

ЛЕКИЋ: Незахвално је то коментарисати. Нисам била ту и не могу рећи да је нека одлука била добра, а друга лоша. Сматрам да свако са свог становишта направи неке кораке. Поставићемо себи визију и у складу са тим предузимаћу кораке и доносити одлуке.

ГЛАС: Да ли “Аеродроми РС” могу почети да биљеже позитивне резултате?

ЛЕКИЋ: Могу. Свако себи постави аршине, визије и циљеве и некако по томе иде и поступа. Увијек се враћам на ону добру страну, а то је какве ми то капацитете имамо и шта имамо да можемо да се надамо нечему бољем и да идемо ка развоју. Оно што се често истичи јесте заправо тај географски елемент гдје се налазимо. Равно смо подручје које пружа прегледност и то је дефинитивно у старту већ бенефит, који доприноси томе да авио-компаније када дођу и разматрају један од милион аспеката, то је нешто што доприноси и што нас ставља аутоматски у једну бољу позицију. Имамо много квалитетног кадра који може да допринесе развоју. У овој области не може се данас нешто смислити и сутра урадити, већ дефинитивно за један мали корак потребни су мјесеци планова и прорачуна да се нешто заиста конкретно и уради.

ГЛАС: Који су приоритети на којима ћете радити?

ЛЕКИЋ: Са сарадницима још увијек улазим у саму проблематику. Како се изложи проблем, некако се само намећу идеја и рјешење. Правимо и реорганизацију. Битно је да истакнемо шта је добро што свако од људи има јер су они ти који даље носе посао и спроводе идеје, а онда да видимо шта је то што нас спречава у том развоју, односно шта је то што до сада није урађено, а шта може да се уради. Сваки дан је нова прилика. Наш развој мора бити усклађен са европским стандардима и захтјевима. Сами ти захтјеви нас тјерају на рад. Тако да је мој циљ да пратимо те захтјеве и стандарде и онда нема много размишљања.

ГЛАС: У медијима се прошле године писало да Французи припремају документацију за преузимање “Аеродрома РС”. Има ли ишта ново на том плану?

ЛЕКИЋ: Ти преговори су један дуготрајан процес. У коначници када се заиста нешто деси или договори то углавном иде у сарадњи са Владом РС те и буде објављено. Да би вас неко изабрао да ли да се опредијели за неку линију или да ли да се изда концесија или нешто слично то траје дужи период. То је море истраживања и зато је све дугорочно у овој области.

ГЛАС: Стручњаци са београдског аеродрома “Никола Тесла” прошле јесени у свом приједлогу навели су да би “Аеродроми РС” требало више да раде на повећању прихода, а у првом реду да фокус са нискобуџетских авио-компанија пребаци на високобуџетне, од којих ће имати користи. Како гледате на све то?

ЛЕКИЋ: Мислим да није нужно то да ли ће бити високобуџетна или нискобуџетна компанија. Све има своје предности и мане. Сегмент интересовања у свему је и најзначајнији и пресудна одлука лежи управо на томе, односно колико то заправо дугорочно носи користи нама и авио-компанији која пристане да код нас уведе лет.

ГЛАС: Хоће ли бити нових летова са аеродрома у Маховљанима?

ЛЕКИЋ: Ускоро нам иде зимски ред летења и авио-компаније то објављују. Тако да они су први који излазе у јавност.

ГЛАС: Да ли касне субвенције Владе РС?

ЛЕКИЋ: Према нама је измирено све како је и планирано. Нисмо имали никаквих проблема када је о томе ријеч.

Угоститељство

ГЛАС: Људи који посјете аеродром у Маховљанима наводе и да након 18 часова не ради угоститељски дио те да кафу могу купити само на апарату. Да ли сматрате да је оправдано да кафић на аеродрому не ради након 18 часова?

ЛЕКИЋ: Рад на аеродрому није од осам до 16 часова. Све је прилагођено реду летења. Тако и да су те услуге и све остале прилагођене томе. Путницима који долазе и када слијећу, односно када чекају лет, све наше услуге максимално су пружене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана