Како је заустављен Мамићев бизнис

Кликс
Како је заустављен Мамићев бизнис

МОСТАР - Здравко Мамић се већ годинама као бјегунац од хрватског правосуђа успјешно скрива у Босни и Херцеговини, гдје је покренуо и бизнис са фотонапонским електранама, али данас је доживио тежак ударац.

Како је јавио портал Херцеговина.инфо, у мјесту Слипчићи код Мостара је кантонални грађевински инспектор Херцеговачко-неретванског кантона запечатио илегалну трафостаницу у власништву некада првог човјека ГНК Динамо Загреб те затворио градилиште.

Мамићева фирма "Плаво сунце" добила је концесије за градњу соларних електрана на шумском државном земљишту, а претварањем шумског државног земљишта у грађевинско, Град Мостар је издао потребне дозволе.

Уставни суд БиХ прогласио је оваква претварања државног шумског земљишта неуставним и наложио министарствима пољопривреде ФБиХ и кантона да пониште сва таква рјешења.

То није прва Мамићева трафостаница која је запечаћена, будући да је такву судбину доживјела и она на Међинама. Бујица с градилишта те соларне електране је у новембру 2023. године мјештанима нанијела штету од 10.000 КМ.

Подсјећамо, фирма "Плаво сунце" је бизнис у који је бивши директор загребачког Динама ушао преко најмлађе кћерке Иве Мамић.

У фирми су сувласници и Мирјана Гагро, Иванка Остоић и Маринко Барбарић, а основана је 24. децембра 2021. године. Мамић је исте те године у Хрватској осуђен на шест и по година затвора због доказаног извлачења милиона из Динама, али казну није почео служити јер је побјегао у БиХ, пише Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана