Како је такмичење у џуду распламсало политичке страсти у Српској

Вељко Зељковић
Како је такмичење у џуду распламсало политичке страсти у Српској

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Интонирање химне самопроглашеног Косова на Балканском првенству у џуду за сениоре, одржаном у Источном Сарајеву, изазвало је велику буру на политичкој сцени у Српској. Из СДС-а су прозвали функционере СНСД-а поручујући им да је то увредљив и сраман чин, док је с друге стране поручено да не би требало мијешати политику и спорт.

Посланик СДС-а у Представничком дому Дарко Бабаљ, осуо је дрвље и камење на Љубишу Ћосића, градоначелника Источног Сарајева, града који је био покровитељ ове спортске манифестације, затраживши од њега јавно извињење, али и од посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Мирослава Вујичића због интонирања химне такозваног Косова на овом џудо првенству. Назвао је то срамним и увредљивим чином за српски народ.

- БиХ није признала тзв. Косово и што се тиче политике, политичара и стања у друштву у БиХ, то је за нас саставни дио Србије. Ово што се десило, по мени је почетничка грешка, скандалозна и непромишљена, градоначелника Источног Сарајева и посланика Вујичића. Оно што су урадили и приредили грађанима Српског, односно Источног Сарајева је за велику осуду - истакао је Бабаљ.

Упитан да прокоментарише то што је Ћосић објавио да би угрозио техничког организатора Џудо клуб Фамос и Џудо савез Републике Српске да се није појавио на првенству, Бабаљ је рекао да је то оправдање смијешно.

- Спортисти нека раде свој дио посла, а политичари морају да процјењују са сваким својим чином шта ће и како ће урадити, да ли ће урадити нешто негативно по свој народу или неће – рекао је Бабаљ.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изразио је задовољство да је Источно Сарајево било домаћин Балканског првенства за сениоре у џуду, али и жаљење што се политика умијешала у спорт, при том одбацујући све Бабаљеве оптужбе.

Како је истакао, никада му није био проблем да се извини некоме ако погријеши, али и да у овом случају нема потребе за тим. Он је навео да је све то ствар спорта и људи који се баве џудом, а да је обавеза њега као градоначелника била да се појави на такмичењу и поздрави учеснике.

- Игром случаја нисам био присутан када је свирана поменута химна, а нисмо дозволили да се истичу било какве заставе - рекао је Ћосић.

Нагласио је да БиХ није и никад неће признати самопроглашено Косово, али и да се не смије дозволити да Џудо савез Републике Српске и БиХ трпе због јасних правила која је наметнула Балканска џудо федерација.

Сматра и да је град на најбољи начин репрезентовало то што је на првенству учествовало више од 130 такмичара.

- Као покровитељу, драго ми је да сам имао прилику да подржим наш Џудо клуб Фамос из Источне Илиџе и Источног Сарајева. Подржали смо их организационо и финансијски - рекао је Ћосић и подсјетио да су се и током ЕЈОФ-а 2019. године такмичили спортисти из самопроглашеног Косова.

На крају је поручио да вјероватно не би било реаговања да није пет дана до предизборне кампање и да би политичарима Источне Илиџе, који беспотребно реагују, поручио да се побрину о својој територији.

Вујичић: Нисам уручио медаље

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Мирослав Вујичић рекао је да није уручио медаље спортистима такозваног Косова на Балканском првенству у џуду и да политички опоненти политизују спортски догађај, а оглушују се на проблеме грађана Источне Илиџе због ширења сарајевског аеродрома. Напоменуо је да је за грађане то много већи проблем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана