Како је настало име Република Српска

ГС
Како је настало име Република Српска

Kада је ријеч о самом настанку назива Републике Српске, постоје различите тврдње о томе ко је први предложио да српска територијална формација у БиХ добије баш овакво име, иначе треће по реду након оснивања.

У протеклом периоду тај чин повремено је приписиван покојном Николи Кољевићу, некадашњем потпредсједнику Српске. И Драгослав Бокан, ратни командант “Белих орлова” из Србије, у једном интервјуу истакао је да је замисао о преображају придјева у именицу потекла баш од њега, у периоду док је имао контакте са српским политичким врхом на Палама. Такође, министар образовања, науке и културе у првој Влади Српске Љубомир Зуковић рекао је да је назив Републике Српске смислио у августу 1992. године.

– Непосредно прије тога одржана је сједница Народне скупштине Републике Српске у Бањалуци на којој је, између осталог, одлучено и то да дотадашњи назив Српска Република БиХ буде промијењен у Српска Република. Нови назив државе коју смо стварали учинио ми се прикладнијим од дотадашњег, али сам одмах помислио да он може бити још бољи, још примјеренији, уз сасвим ситну измјену – присјећао се прије неколико година Зуковић тих дана у обраћању домаћим медијима.

Свој приједлог новог назива државе, навео је Зуковић, изнио је на састанку на Палама на којем су присуствовали предсједник Републике Српске Радован Караџић, први човјек Скупштине Момчило Крајишник, премијер Бранко Ђерић, министар информисања Велибор Остојић и директор Српске телевизије Илија Гузина.

– Крајишник је без трунке колебања прихватио приједлог, те наложио да се већ од те вечери у информативним емисијама држава назива Република Српска, а не Српска Република. У свему је битан назив Српска, који може да стоји и сам јер, коначно, државно уређење сутра може и да се промијени, а назив Српска да остане. Сви присутни су се, без расправе и резерве, с изнесеним приједлогом сагласили – описао је Зуковић.

Измјену назива прихватила је и Народна скупштина Српске, на свом наредном засједању у Бијељини, 14. септембра 1992. године.

Прочитајте и:

Име Српске и даље „трн у оку“

Мазалица за "Глас": Само сарајевска котлина мисли да ће дизањем пет руку одузети Српској име

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана