Како је креиран небески спектакл изнад Бањалуке: Дронови издржали и велики минус

Маријана Миљић Бјеловук
Како је креиран небески спектакл изнад Бањалуке: Дронови издржали и велики минус

БАЊАЛУКА - Небо изнад Бањалуке за Дан Републике, 9. јануар, било је позорница за дрон спектакл који је први пут изведен на овим просторима. Највећи изазов за тај перформанс, који је одушевио све присутне, био је оспособити мале летјелице, тачније њихове батерије да могу да лете по хладном времену, јер се то вече температура спустила и испод нуле.

Наиме, око 200 дронова 9. јануара увече, односно на прославу 32. рођендана Републике Српске, по први пут исписало је на небу изнад Бањалуке симболе слободе и натписе у част Републике.

Мале летјелице приказале су границе Републике Српске, голуба мира, мост у Вишеграду који повезује српски народ са обје стране Дрине, требињску Грачаницу, споменик херојима битке на Сутјесци, Палату Републике, Бански двор, заставу Републике Српске...

Осим ових облика дронови су на небу исписали и натписе “Република Српска”, “Симбол слободе”, “Славимо слободу”, “Славимо мир”, “Славимо 9. јануар”. Дронови, који су били опремљени ЛЕД свјетлима, усклађивали су се у прецизној кореографији како би створили величанствене приказе симбола слободе.

- Према нашим сазнањима ово је био први и једини спектакл те врсте у БиХ. Увијек нам је драго када имамо прилику да помјерамо границе виђеног и доносимо нешто ново у Бањалуку. Предузели смо све безбједносне и оперативне активности како би све прошло у најбољем реду и драго нам је да се грађанима изузетно допало - рекао је генерални менаџер маркетиншке агенције “Маниа” Данијел Тепшић.

Он је, између осталог, открио и како се управљало малим летјелицама које су на небу исписивале симболе Српске. 

- Сами дронови су били повезани на сателит, а путем посебних програма покретан је њихов перформанс који смо раније дефинисали и креирали симболе који на најбољи начин употпуњују умјетнички програм, али и осликавају вриједности које представљају Републику Српску и све њене грађане - казао је Тепшић.

Између осталог, изазов за дрон спектакл, наглашава Тепшић, је био како оспособити дронове, тачније њихове батерије да могу да лете по хладном времену то вече.

- Уз добру припрему и сарадњу све је реализовано по плану. Сам перформанс се изводио на видљивом, али удаљеном мјесту гдје се испод дронова нису смјели налазити грађани - казао је Тепшић из агенције “Маниа”, која је била носилац овог посла.

Наглашава и да су слике дрон спектакла у Бањалуци са прославе Дана Републике Српске путем медија обишле читав регион, али и шире и да су ове године дале додатни печат обиљежавању Дана Републике.

Небески спектакл изнад Бањалуке није био само “свјетлосни шоу” него и снажна порука љубави, слободе и заједништва која ће остати урезана у сјећања свих присутних овогодишњој прослави 9. јануара, Дана Републике Српске.

Прослава

Прослава 32 рођендана Републике Српске ове године окупила је рекордан број учесника. Само у свечаном дефилеу било је око 3.400 учесника, а тај догађај на Тргу Крајине испратиле су на хиљаде грађана Бањалуке и осталих општина широм Српске. Поред тога, одржана је и свечана академија, додијељена признања најзаслужнијим, уприличен свечани пријем, али и одржан наступ Данице Црногорчевић и Баје Малог Книнџе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана