Како је Кемал Чаушевић одгодио одлазак у затвор?

ГС
Како је Кемал Чаушевић одгодио одлазак у затвор?

Кемал Чаушевић, бивши директор Управе за индиректно опорезивање (УИО) којег је Суд БиХ у мају правомоћно осудио на пет и по година због примања мита, затражио је одгоду издржавања казне у државном затвору у Војковићима.

Он је, како сазнаје „Аваз“, након правомоћности пресуде, требао бити упућен на издржавање затворске казне 11. септембра ове године. Упутни акт му је званично уручен, али је затражио одгоду на три мјесеца, коју је Суд БиХ прихватио.

Према незваничним информацијама, Чаушевић је приложио одређену медицинску документацију. Међутим, у затвор се мора јавити 6. децембра.

Кемал Чаушевић, подсјећамо, ухапшен је у јуну 2014., у оквиру највеће послијератне полицијске акције кодног назива “Пандора”, а суђење му је почело 2017. године.

У првостепеном поступку био је осуђена на девет година затвора због примања мита и прања новца. Но, Апелациони ођел Суда БиХ 26. маја ове године ослободио га је кривичног ђела прање новца, али је пресуђено да мора вратити 1,7 милиона КМ незаконито стечене имовинске користи. Потврђена му је затим казна од пет и по година.

Иначе, акција „Пандора“, покренута 2014. године, третирала је више особа. Али осуђени су само Чаушевић и Анес Садиковић на двије године. Оптужени Сединет Карић направио је споразум с Тужилаштвом и осуђен је на годину затвора. Но, казну је откупио плативши 36.500 КМ.

У пресуди се наводи да је Чаушевић од 2007. до фебруара 2011. примио износ не мањи од 1,7 милиона КМ, од чега му је Садиковић дао 1.297.000 КМ, а Карић око 425.000 КМ.

Чаушевић је ослобођен оптужбе да је у периоду од 2007. до 2012. ставио у легалне токове новац за који је знао и који је сам прибавио кривичним ђелом примање дара. Пресуда се односи на куповину 11 станова.

На функцију директора УИОБиХ Чаушевић је именован као члан СДА и ту је провео скоро осам година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана