Како Ескобаров насљедник савјетује Шмита

ГС
Како Ескобаров насљедник савјетује Шмита

БРАТИСЛАВА - Нови замјеник помоћника америчког секретара за западни Балкан, Александер Касаноф, који је на тој функцији замјенио Габријела Ескобара, састао се са високим представником у Босни и Херцеговини Кристијаном Шмитом, којег у Српској не признају, јер не постоји одлука УН о његовом именовању.

- Сједињене Државе снажно подржавају високог представника и његову употребу бонских овлашћења када је то потребно за одбрану Дејтонског мировног споразума и заштиту суверенитета, територијалног интегритета и мултиетничког карактера БиХ, поручено је из Амбасаде САД.

U.S. Deputy Assistant Secretary for the Western Balkans Alexander Kasanof met High Representative Schmidt at the GLOBSEC Forum today where they discussed the current political situation in Bosnia and Herzegovina (BiH). The United States strongly supports the High Representative… pic.twitter.com/1LtiEekVOR

— US Embassy Sarajevo (@USEmbassySJJ) September 1, 2024

Састанак је одржан на Глобсек форуму, а тема је била тренутна политичка ситуација у БиХ.

Тзв. бонска овлашћења, која високим представницима у БиХ дају готово диктаторску моћ да намећу законе и смјењују демократски изабране званичнике, заснована су на само неколико недовољно прецизних одредаба донесених прије више од четврт вијека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана