Како да гласају грађани којима су документи уништени у поплавама и клизиштима?

РТРС
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА- Одгођени Локални избори у Фојници, Кисељаку, Коњицу и Крешеву, мјестима у ФБиХ које су погођене катастрофалним поплавама и клизиштима, биће одржани у недјељу, 20. октобра.

На подручју наведених општина, у суботу 19. октобра, ујутро у 07:00 часова почиње изборна тишина и траје до затварања бирачких мјеста у недјељу, у 19:00 часова.

Одгођени избори ће се спровести на 118 бирачких мјеста у наведеним општинама од чега је 16 мобилних тимова, а право гласа има 54.379 регистрованих бирача.

Централна изборна комисија БиХ је донијела и посебну Инструкцију о начину идентификације и гласања бирача на одгођеним изборима према којој бирач којем су у елементарној непогоди уништене личне исправе, своје бирачко право може искористити уз предочење обрасца личне карте с фотографијом (ЛК-О-И4) издате од стране надлежног Министарства унутрашњих послова.

- За издавање обрасца личне карте с фотографијом - ЛК-О-И4 неопходно је да се бирач лично обрати надлежном Министарству унутрашњих послова, те изврши пријаву да су му идентификациони документи уништени, на основу чега ће му бити издат образац личне карте с фотографијом ЛК-О-И4 - саопштено је из ЦИК-а БиХ.

За потребе гласања бирача који су евакуисани, за бирачка мјеста Јасеник 127А029, Џанићи 127А031 и Горње Вишњевице 127А041, Општинска изборна комисија Коњиц одредиће нове локације бирачких мјеста на којима ће бирачи остварити своје бирачко право, те о томе обавијестити бираче. Неевакуисани бирачи с наведених бирачких мјеста, бирачко право ће остварити путем 6 мобилних тимова.

ЦИК БиХ је именовала осам координатора у своје име за координисање и надгледање одгођених избора у основним изборним јединицама Фојница, Кисељак, Крешево.

- У вези с одржавањем одгођених избора у Фојници, усвојена је Инструкција о додатној заштити гласачких листића која предвиђа коришћење додатног штамбиља на гласачким листићима с ознаком 'одгођени избори'. Ову додатну мјеру Централна изборна комисија уводи јер су гласачки листићи већ били код бирачких одбора, али без било какве сумње да је дошло до компромитовања изборног материјала - истакли су у ЦИК-у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана