Како би могао изгледати нови сазив Народне скупштине Републике Српске

Ведрана Кулага Симић
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - СНСД ће, према пројекцијама са терена, и у новом сазиву Народне скупштине Републике Српске имати највише посланика.

На страници Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ данас касно послијеподне изашли су први резултати избора за републички парламент, а о подацима су поприлично са резервом и дозом опреза говорили и у самим странкама у Српској, наглашавајући да је бројање гласова у току те да је рано за званична саопштења и изјаве.

Резултати за НСРС

СНСД                                     183.532            35,20%    

СДС                                       80.317                15,40 %

ПДП                                      50.995                9,78 %

СП                                          31.143                5,97 %

ДЕМОС                                 30.641              5,88 %

УЈЕДИЊЕНА СРПСКА    28.055            5,38 %

ЗА ПРАВДУ И РЕД           26.189             5,02 %

ДНС                                       24.314             4,66 %

ПОКРЕТ ЗА ДРЖАВУ      22.084            4,24 %

НПС                                       18.085             3,47 %

СПС                                       16.081               3,08 %

(подаци ЦИК-а са обрађених 84,01% бирачких мјеста)

 

Ипак, оквирну рачуницу имају у готово свим изборним јединицама, осим у приједорској, одакле у НСРС иде седам посланика те у бањалучкој регији, у којој се бира 12 посланика. У изборној јединици један, која обухвата Крупу на Уни, Нови Град, Козарску Дубицу, Приједор, Оштру Лука и Костајницу, нисмо успјели сазнати на колико посланика рачунају кључне партије, док у „трици“ гдје су уз Бањалуку, још Дринић, Челинац, Источни Дрвар, Рибник, Мркоњић Град, Језеро, Кнежево, Котор Варош, Шипово и Купрес (РС) кажу да би СНСД могао до четири,  пет мандата, ПДП три, СДС два или можда три те, између осталих, Уједињена Српска један.

Носилац листе СНСД-а за Народну скупштину РС у изборној јединици три Владо Ђајић рекао је за „Глас Српске“ да је евидентно да је он од, како каже, посрнулог СНСД-а у Бањалуци који је изгубио локалне изборе прије двије године, успио направити одличан резултат.

- У Народној скупштини сигурно ћемо задржати четири мандата, а судећи по гласовима постоји могућност да имамо и пет мандата - рекао је Ђајић.

Пројекције бањалучког одбора ПДП-а, према информацијама из изборне ноћи, показују да ће имати сигурно три представника из бањалучке регије.

У другој изборној јединици у којој су Градишка, Лакташи, Србац и Прњавор је, с друге стране, прилично јасно према подацима странака. СНСД ће имати четири, од укупно седам мандата, на два сигурна рачуна СДС, а један би требало да припадне и ПДП-у.

Из посавске регије у којој су Дервента, Брод, Вукосавље и Модрича, у трци за републички парламент су побиједила два посланика из СНСД-а, на толико мандата рачуна и СДС, али им конце може помрсити СП који се нада да ће и из тог дијела Српске имати народног посланика.

Добојско-теслићка регија даје шест посланика. Тренутна рачуница показује да би три требало да буду из СНСД-а, по један из СДС-а и ДЕМОС-а, а у борби за мандат ту су и социјалисти.

Семберија чини шесту изборну јединицу. Уз Бијељину, у тој изборној регији су Шамац, Доњи Жабар, Пелагићево, Лопаре, Угљевик и Брчко дистрикт. Ту су први подаци са терена показали да из те јединице, која даје укупно девет посланика, уз редова СНСД-а иду сигурно тројица, два из СДС-а, по један из ПДП-а, ДЕМОС-а, СП-а и Уједињене Српске.

У седмој изборној јединици су Осмаци, Зворник, Шековићи, те Власеница, Братунац, Сребреница и Милићи, а ту СНСД рачуна на два мандата, а на по један СДС, Уједињена Српска, СП и бошњачки блок. Два мандата СНСД је, како су наводе, освојио и у регији осам која обухвата Соколац, Хан Пијесак, Источну Илиџу, Источни Стари Град, Источно Ново Сарајево, Трново (РС), Пале и Рогатица, док су остала два мандата подијелили СДС и ДЕМОС.

У посљедњој деветој изборној јединици гдје су Вишеград, Источни Мостар, Невесиње, Калиновик, Гацко, Фоча (РС), Ново Горажде, Чајниче, Рудо као и Берковићи, Љубиње, Билећа и Требиње у СНСД-у очекују три представника, а сигурно два у СДС-у док је остало све у домену спекулација.

У ДЕМОС-у су потврдили за „Глас“ да директан мандат очекују у регији Зворник, Бијељина и сарајевско-романијском подручју, али да још не знају да ли ће пет мандата на које укупно рачунају бити сви директни или путем компензације.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић каже за „Глас“ да су бољи него на претходним општим изборима те да ће у бањалучкој регији имати један мандат, а укупно рачунају на три или четири директна мандата.   

У ДНС-у сматрају да ће до четири мандата доћи преко компензацијских листи, а на двије сигурне столице, не искључујући могућност и за трећу, рачунају и у НПС-у Дарка Бањца. Небојша Вукановић је поручио да очекује седам мандата и да је његова странка највеће и најпријатније изненађење.

О резултатима нису хтјели детаљније у СП-у, а више информација нисмо успјели добити ни у СПС-у Горана Селака, а од укупно 83 позиције у НСРС на три или четири рачуна и бошњачки блок.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана