Кајмаковићева се терети за поступање у предметима "Скај"

Срна
Кајмаковићева се терети за поступање у предметима "Скај"

САРАЈЕВО - Канцеларија дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког савјета БиХ данас је на припремном рочишту прочитала тужбу која суспендованог замјеника главног тужиоца Диану Кајмаковић терети за поступање у истрагама Тужилаштва БиХ у поступцима у вези са "Скај" апликацијом.


Дисциплински тужилац Алена Курспахић прочитала је тужбу која Кајмаковићеву терети по три тачке - за кориштење функције тужиоца ради прибављања користи, мијешање у рад тужилаца, понашања која штете угледу функције, као и другог понашања које представља озбиљно кршење службеног положаја или доводи у питање повјерење јавности у непристрасност и кредибилитет.

Првом тачком тужбе Кајмаковићевој се ставља на терет да је од 8. новембра 2021. до 24. августа 2022. године, као руководилац Посебног одјељења Тужилаштва БиХ за организовани криминал у сефу своје канцеларије држала 21 повјерљиву информацију запримљену у вези са "Скај" апликацијом, да их није завела у складу са правилником о канцеларијском пословању и да је поступала супротно захтјеву вршиоца дужности главног тужиоца.

"Није постојао разлог да се ови документи држе у њеном сефу, којем приступ имају само она и њен сарадник", рекла је Курспахићева.

Кајмаковићевој се на терет ставља и да је 23. маја 2022. године у својој канцеларији повишеним тоном рекла полицијском службенику Кантона Сарајево да јој лично мора достављати акте у вези са "Скај" апликацијом, а не поступајећим тужиоцима.

Трећом тачком на терет јој се ставља да је позвала сарадника тужиоца Мирзе Хукељића да јој донесе једну одлуку из његовог списа, што поступајући тужилац није дозволио.

Дисциплински тужилац је предложила да Кајмаковићева буде разријешена дужности тужиоца.

Адвокат Кајмаковићеве Сенка Ножица рекла је да ништа од оног што је наведено у тужби није тачно, преноси Бирн.

Ножица је рекла да је тужена строго повјерљиве информације оставила на најсигурније мјесто.

"Доказаћемо да је била на боловању, да их није задржавала без рада и неоправдано", навела је Ножица.

Према њеним ријечима, није тачно да је Кајмаковићева тих дужности разријешена 20. априла 2022. године, него у мају.

Канцеларија дисциплинског тужиоца је предложила да као свједоци буду саслушани главни тужилац БиХ Миланко Кајганић, тужиоци Мирза Хукељић, Џермин Пашић и Дубравко Чампара, те садрадници и полицијски службеник.

Курспахићева је предложила и материјалне доказе о обезбјеђивању повјерљивих информација из сефа, измјенама чланова тима за поступање у предметима у вези са "Скај" апликацијом, те одсуству тужене због боловања.

Међу предложеним доказима је и допис Министарства финансија САД који, према ријечима Курспахићеве, говори о перцепцији активности Кајмаковићеве.

Као нови доказ предложен је и акт о поступању са документима Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ који су пронађени у сефу.

Адвокат Лејла Човић предложила је саслужање свједока који ће говорити о начину рада писарнице Тужилаштва БиХ нарочито у вези са документацијом ОБА, о начину достављања информација ове агенције, те о тајности рада у вези са апликацијама "Скај" и "Аном".

Човићева је навела да ће свједоци говорити и о улози оптужене као контакт тачке за сарадњу са Европолом и координатора тима за рад на предметима у вези са апликацијама.

Предложено је и вјештачење на околности поступања са документима ОБА, као и саслушање Кајмаковићеве.

Тужилац је затражила да се накнадно изјасни о доказима које предложила одбрана.

Наставак рочишта заказан је за 16. март.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана