Кајмаковићева била координатор тима на "Скај" и "Аном" предметима

Срна
Кајмаковићева била координатор тима на "Скај" и "Аном" предметима

САРАЈЕВО - Суспендована замјеница главног тужиоца БиХ Диана Кајмаковић била је координатор тима за рад на "Скај" и "Аном" предметима, потврдили су свједоци у наставку дисциплинског поступка који се против ње води.

Бојана Јоловић, која у Тужилаштву ради од 2020. године, навела је да Кајмаковићеву познаје од новембра 2022. године када је почела ближе сарађивати са њом и да су имале коректну сарадњу док је била руководилац Одјела, преноси Бирн.

Јоловићева је испричала да је средином 2021. почела прича о формирању тима за рад на предметима "Скај" и "Аном", након чега је шест-седам тужилаца укључено у формирани тим.

Она је рекла да је Кајмаковићева, доласком на функцију шефа Одјела за организовани криминал и корупцију, била и координатор тог тима.

"Није било формално договорено, али на састанку је договорено да преко ње иде координисање тима", истакла је Јоловићева.

Она је навела да су се сви предмети дијелили путем Система управљања предметима /ЦМС/, али су извјештаји доношени Кајмаковићевој, која је одређивала који тужилац ће се задужити, сходно регији коју покрива.

"Извјештаји који се први пут појављују у Тужилаштву иду тужиоцу Диани на сигнирање, а ако долази нова информација за предмет, она иде директно тужиоцу", појаснила је Јоловићева.

Она је додала да је, након појаве информације о помињању тужене у комуникацијама, донесена измјена одлуке којом Кајмаковићева више није била дио тима.

"У одлуци и допису је писало да је Диана тражила да се искључи из тима", рекла је Јоловићева, која је поступајући тужилац у предмету формираном против Кајмаковићеве.

Она навела да је донесена одлука о формирању тима за поступање у том предмету, додајући да јој Кајмаковићева није тражила ту одлуку, већ је питала како се протоколише предмет који се наводи.

На питање Кајмаковићеве да ли је извршена примопредаја документације из сефа, Јоловићева је одговорила да није.

"Одлука за примопредају није реализована, а Канцеларија дисциплинског тужиоца је држи као доказ", тврди Кајмаковићева.

Дисциплинска тужба Кајмаковићеву терети за кориштење функције тужиоца ради прибављања користи, мијешање у рад тужилаца, понашање које штети угледу функције, као и због другог понашања које представља озбиљно кршење службене дужности или доводи у питање повјерење јавности у непристрасност и кредибилитет.

Тужилац Сенад Осмић је рекао да је био члан тима за "Скај" и "Аном" предмете, наводећи да су тужиоци на почетку подијељени по регијама, при чему је сваки тужилац самостално радио на предметима.

Он је рекао да је Кајмаковићева обављала послове координатора до краја маја 2022. године, те потврдио да је давала дневне наредбе.

Осмић је потврдио да га је тужена позвала да прочита дио информације коју је примила од Обавјештајно-безбједносне агенције, наводећи да су те информације остале у њеној канцеларији.

Тужилац сарајевског Кантоналног тужилаштва Дамир Пролић, који је раније радио као стручни сарадник у Тужилаштву БиХ, рекао је да је Кајмаковићева од њега у првој половини јуна тражила одлуку о формирању тужилачког тима.

Он је рекао да је одлуку, након што му је то рекла тужилац Елвира Станојловић, са којом је Кајмаковићева раније разговарала, дао другој службеници да је однесе туженој.

Наставак дисциплинског поступка заказан је за 22. септембар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана