Кајганић открио разлоге хапшења Дебевца и Мехмедагића

ГС
Кајганић открио разлоге хапшења Дебевца и Мехмедагића

САРАЈЕВО - Миланко Кајганић, главни тужилац Тужилаштва БиХ, открио је разлоге хапшења Ранка Дебевца, предсједника Суда БиХ, и Османа Мехмедагића Осмицу, бившег директора Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ, истичући да се сумњиче да су прислушкивали судије.

Они су, како је додао, ухапшени по наредби поступајућег тужиоца, због чињенице да постоје притворски разлози за хапшење.

"Прикуљени су докази да су двојица осумњичених починили злоупотребу службеног положаја на начин да су незаконито прислушкивали судије Суда БиХ и запослене раднике Тужилаштва БиХ", навео је Кајганић, наводећи да се то односи на 2020. годину.

Навео је да за сада не постоје докази да су те радње вршене према политичким личностима и партијама, али ће те информације бити провјерене.

"На основу наших приједлога већ су запечећене одређене просторије", навео је Кајганић.

Што се тиче основа сумње, према ријечима Кајганића, они су већ потврђени чињеницом да је судија за претходни поступак већ издао наредбе за претресе од којих су поједини већ изведени, преносне Независне.

"У јавности се појавила информација да је лишена слободе и адвокат Васвија Видовић. То је тачна информација, постоји основ сумње да је починила кривично дјело спречавање доказивања", навео је Кајганић и додао да ће осумњичени бити спроведени до поступајућег тужиоца, који ће највјероватније поднијети приједлог за одређивање притвора до мјесец дана за све осумњичене.

СИПА о свему упозната сат прије наредбе о хапшењу

Кајганић је навео да овај предмет није ни на какав начин повезан са предметом који се односи на Милорада Додика, предсједника Српске, а којем се суди пред Судом БиХ за непоштовање одлука Кристијана Шмита.

Главни Тужилац Тужилаштва БиХ је додао да се ради искључиво о предмету овог тужилаштва, уз значајну подршку ОБА, тако да ниједна друга агенција није била укључена у предистражне нити истражне радње, а да је СИПА о свему упозната сат прије наредбе о хапшењу.

Истакао је да је једино Тужилаштво овлаштено да даје информације о оваквим предметима.

"Ако неко други даје такве информације, то значи да је до њих дошао неовлаштено и Тужилаштво ће у оквиру своје надлежности да испита и такве наводе", навео је Кајганић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана