Кајганић након именовања: До краја године оптужница за убиство Башића

ГС, Срна
Кајганић након именовања: До краја године оптужница за убиство Башића

САРАЈЕВО – Ускоро дижемо велики број оптужница за организовани криминал, до краја године, рекао је Миланко Кајганић који је данас именован за главног тужиоца Тужилаштва БиХ на мандат од шест година.

У обраћању након именовања рекао је да ће до краја године бити подигнута оптужница за убиство начелника крим-полиције у Приједору Раденка Башића.

Раденко Башић је убијен 21. марта у приједорском насељу Пећани, а као директни извршилац злочина осумњичен је  Александар Миљатовић који је у истрази признао да је то урадио по налогу  нарко дилера Далибора Раилића званог Дуги. 

Кајганић је током излагања свог програма рекао да ће у фокусу рада бити борба против организованог криминала и корупције, те да ће до краја године бити неколико значајних оптужница у овим кривичним дјелима које ће обухватити већи број лица.

Кајганић, који ће на дужност ступити 1. новембра, рекао је да од почетка октобра 2021. године има привилегију да из прве руке сагледа ситуацију у Тужилаштву БиХ и нагласи све што је проблематично у овој институцији, с циљем повећања капацитета и ефикасности.

Он је навео да се базирао на неколико кључних ствари које је потребно предузети како би се поправило стање у Тужилаштву, а као кључне проблеме издвојио је нарушен интегритет, односно повјерење јавности због начина додјеле предмета - некориштења аутоматске додјеле предмета.

Говорећи о раду Одјељења за ратне злочине, Кајганић је навео да је његов фокус испуњење циљева Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина, за коју каже да неће бити испуњена до 2023. године, с обзиром на то да је њено усвајање каснило двије године.

-Кључни проблем је да се трећина предмета односи на лица која су недоступна правосуђу БиХ- рекао је Кајганић и прецизирао да је у току рад на више од 300 предмета ратних злочина.

Он је напоменуо да у том дијелу Тужилаштво покушава, користећи подршку канцеларије Међународног механизма за кривичне судове, да успостави и унаприједи регионалну сарадњу.

-Доласком на ову позицију, базирао сам се на то да морамо радити на најсложенијим предметима - навео је Кајганић и напоменуо да неће бити оптерећен бројем оптужница, него њиховим квалитетом и сложеношћу, те појаснио да је због тога и донесена одлука о објављивању оптужница како би се могло видјети јесу ли сложене.

Осврћући се на рад Посебног одјељења за организовани криминал, корупцију и привредни криминал, Кајганић је рекао да није оптерећен статистиком, већ квалитетом оптужница.

Он је навео да у Тужилаштву постоји много предмета који се односе на организовани криминал, те су фокусирани на њихово процесуирање.

-То су предмети који су произашли из апликација које су заплијењене и сматрам да смо постигли значајне резултате – ухапсили смо више од 10 полицијских службеника и одређене носиоце правосудних функција - рекао је Кајганић, презентујући свој програм рада пред члановима ВСТС-а.

Он је напоменуо да је проблем Тужилаштва БиХ и осталих институција чињеница цурења информација, односно објављивање у медијима информација које потичу из истраге и предмета.

-Ускоро ће бити оптужница у предметима који се односе на апликацију „Скај“ и убиство инспектора Раденка Башића у Приједору – ту ће бити обухваћено више лица“ - најавио је Кајганић и додао да сматра да је једна таква оптужница пуно квалитетнија у односу на 10 других.

Члан Савјета Амила Мимица Куносић питала је Кајганића на који начин планира да скрати просјечну дужину трајања предмета, осим трајања предмета ратних злочина, како је то предвидио у програму који је доставио Савјету, на шта јој је одговорио да се то може једноставно континуираним надзором рада тужилаца.

-До сада није била успостављена подјела тужилаца по специјализацији, а сада имамо апсолутну подјелу - нагласио је Кајганић и напоменуо да је доласком на позицију вршиоца дужности наредио да се предмети пренесу по одјељењима којима припадају по правилнику.

Кајганић је нагласио да већ користе вјештаке у најсложенијим предметима за организовани криминал како би спријечили утицај одбрана.
Члан Савјета Мустафа Шабић рекао је да је очекивао да ће изношење програма рада трајати пола сата, али да је трајало осам минута.

-Ово је најкраће изношење програма рада колико сам у Савјету - рекао је Шабић, чија је замјерка да Кајганић није изложио у осам минута шта ће урадити и спровести, сматрајући да је требао - због јавности и новинара који прате сједницу.

Кајганић је одговорио да, уколико постоји потреба, може представити програм због јавности, наводећи да чланови ВСТС-а имају његов програм и да је сматрао да је боље да остави простор за питања.

-Оно што желим да кажем – све што сам мислио да треба да се уради, ја сам у претходној години, ако ништа, почео. У сваком предмету у којем је споменут неко од тужилаца урадићемо све како закон налаже - нагласио је Кајганић.

Члан Савјета Душка Богојевић је реплицирала Шабићу, истичући да његови коментари не стоје, да су сви упознати о програму и честитала Кајганићу за изложени програм.

Њеном коментару се придружила и члан Јадранка Станишић, тако да је на моменте изгледало да се Савјет подијелио на чланове „за“ и „против“ Кајганића.

Потпредсједник Савјета Санела Горушановић Бутиган упитала је Кајганића да ли је фокус у наредном периоду на тешким кривичним дјелима организованог криминала и могу ли се очекивати конкретне одлуке од њега – осим оптужница и на обуставу истрага, уколико нема конкретних доказа.

Он је одговорио да је у фокусу рада борба против организованог криминала и корупције, те да ће до краја године бити неколико значајних оптужница у овим кривичним дјелима, које ће обухватити већи број лица.

Кајганић је подсјетио да је у новембру прошле године формирао тим за поступање у предметима везаним за апликације, а у другим дијелу ће бити отворени према јавности.

-Уколико постоје докази, подићи ћемо оптужницу, уколико нема, донијећемо одлуку о неспровођењу истраге. За ову кандидатуру нисам тражио ничију подршку - рекао је Кајганић.

Он је напоменуо да је сам у програму написао шта је урадио и шта ће урадити.

-Јавно изјављујем да нисам био у контакту с неком политичком личношћу и, ако се утврди да нисам говорио истину, исти тренутак ћу поднијети оставку - изјавио је Кајганић.

Именовање главног тужиоца је требало бити на сједници прошлог мјесеца, али је одгођено.

За избор Кајганића гласало је десет чланова ВСТС-а, док су три члана била уздржана.

Кајганић је у октобру 2021. године именован на позицију вршиоца дужности главног тужиоца Тужилаштва БиХ. Раније је био руководилац Одјељења за ратне злочине и замјеник тадашњег главног тужиоца Гордане Тадић, која је смијењена са ове позиције због дисциплинских прекршаја.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана